Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gandirea liberala atat de mult propagata in secolul nostru chiar si in educatia copiilor a dus la 5 greseli mari frecvent facute de parintii de azi. Oare e bine sa ne alaturam la gandirea liberala in cresterea copiilor care este la moda? Este bine copilul meu sa fie crescut fara reguli stricte? Sa vedem cateva opinii profesionale despre cresterea copilului modern si capcanele acesteia.

1). Ne este frica de copiii nostri.

Este un test numit testul canii. Parintele ofera dimineata o cana cu lapte copilului intr-o cana albastra, sa vedem ce se intampla daca copilul incepe sa strige “vreau din cana roz nu din cea albastra” In cele mai multe cazuri parintele se face alb la fata si merge dupa cana roz inainte sa inceapa copilul isteria.

Este o greseala mare. De ce ii este frica parintelui? Cine este seful aici? Mama sau copilul? Lasa sa faca scandal copilul si mergi mai departe, se va opri dupa ce se plictiseste. Nu este bine sa-i satisfaceti toate mofturile doar ca sa se simta el bine, e mai indicat sa invete lectia ca pentru un pic de scandal nu va primi orice ii vine in minte.

2). Avem asteptari reduse pentru copii

Cand copilul este obraznic sau se da mare in fata altora parintii au tendinta sa minimalizeze situatia si sa afirme “asa e copilul”. Total gresit, copiii pot mult mai mult decat asteptarile parintilor si se pot comporta cu decenta si respect fata de adulti in cazul in care le cerem.

Credeti ca nu pot sta copiii la un restaurant pe scaun si sa se comporte frumos? Nu pot sa-si adune firimiturile dupa ce au luat masa? Ba da toate astea le pot face daca sunt invatati sa le faca si daca nu le fac inseamna ca nu au fost invatati si nu se asteapta de la ei sa le faca. Totul este foarte simplu. Sa ai asteptari mai mari de la ei si vor face totul singuri fara sa le cereti – scrie Emma Jenner de la Huffington Post.

3). Dispare “educarea comuna”

Mai demult copiii care nu s-au comportat frumos intr-o comunitate au fost certati de soferul de autobuz, profesori, vanzatori sau chiar si de alti parinti fara consecinte. Au preluat rolul parintelui au atras atentia copilului ca ceea ce fac nu este bine sau frumos dintr-un singur scop, ca acel copil sa creasca corect. In ziua de astazi nu mai poti atrage atentia unui copil ca nu se comporta corect tocmai datorita parintilor partinitori.

Parintii doresc un copil perfect asa ca nu cred in profesor sau in oricine altcineva care le atrage atentia asupra unor probleme de comportament. Acuza profesorul in fel si chip in loc sa-si disciplineze copilul.

4) Alegem calea cea mai usoara

In aceasta lume parintii sunt mai ocupati ca niciodata de aceea aleg solutia cea mai usoara la orice problema. Cu toate ca tableta pe care ruleaza o poveste poate ocupa atentia copilului intr-un avion, nu trebuie in orice situatie sa i-o dam in mana. Copilul trebuie sa invete rabdarea, ca nu toate mancarurile pot fi preparate in 2 minute sau chiar sa ajute la prepararea acestora daca vrea sa fie gata cat mai repede.

Daca copilul inca este in scutec si cade, trebuie lasat sa se ridice singur si nu sa-si intinda mana catre parinti ca sa-l ajute de fiecare data. Modalitatile usoare pot fi de ajutor dar sa nu uitam importanta solutiilor traditionale.

5). Nevoile copilului ne dicteaza viata

Este de inteles ca ne ocupam prima data de problemele copilului si din punctul de vedere al evolutiei copilului este chiar important. Trebuie sa ne adaptam programul nostru la programul copilului, sa-i dam de mancare, sa-l imbracam etc. Totusi in zilele noastre parintii au dus acest lucru in exces lasand nevoile personale deoparte pentru a satisface nevoile copilului.

De multe ori putem vedea mamici care se scoala din pat de nenumarate ori noaptea ca sa satisfaca nevoile copilului. Putem vedea tatic care fug prin gradina zoologica doar pentru ca fiicei lui ii este sete.  Nu este nici o problema daca nu dai doar de doua ori sa bea copilul noaptea sau daca reactia tatalui este sa roage copilul sa aiba rabdare pana ajunge intr-un loc unde sa gaseasca apa. Nu este nimic gresit in utilizarea cuvantului NU in unele cazuri, sau sa cerem copilului sa parcurga cateva pagini ale unei reviste si sa astepte singur pana mama merge la toaleta.

Capcanele educatiei liberale

Educatia liberala atat de raspandita in zilele noastre are capcane ascunse. Oare este adevarat ca in zilele noastre copiii isi conduc parintii? Oare chiar sunt capabili parintii sa faca totul ca sa raspunda asteptarilor copiilor lor? Sa vedem ce raspund expertii in cresterea copiilor.

Copilul modern cere si isi impune interesul lui.

In ceea ce priveste cultura de crestere a copiilor, in ultimii ani s-a constatat ca parintii nu pot spune NU, copiii vor totul si anume imediat. Traim in cultura excesului. Ca rezultat putem observa ca oamenii nu mai sunt capabili sa investeasca munca grea intr-o afacere care doar mai tarziu va aduce beneficii. Copilul modern cere, isi impune interesul lui si primeste satisfactie imediata. Intrebarea este, in spatele acestei probleme sta copilul sau parintele care lasa sa se intample.

Parintii au puterea de a conduce doar ca ei nu vor s-o utilizeze. Este mai usor sa devii prietenul copilului tau, sa-i torni laptele in alta cana daca asta cere, sa-i pornesti povestea pe tableta, sa-l rasplatesti nejustificat, sa-i treci cu vederea istericalele, sa aduni lucrurile dupa el si asa mai departe.

Daca parintii din zilele noastre nu ar face aceste lucruri si faptele rele ar atrage consecinte, atunci am creste copii puternici si flexibili care ar deveni niste adulti de calitate.

Rigoarea nu exclude iubirea

De ce ne este frica? Ca ne vor iubi mai putin daca actionam autoritar atunci cand este necesar? Rigoarea nu exclude iubirea, cercetarile arata ca de fapt in cursul vietii ne aducem aminte de ea ca de un lucru pozitiv, ii iubim si il respectam pe cei carora ne-am putut supune ca si copii.

Unde duce educatia liberala?

Ca urmare a educatiei fara frustrare (non-frustration, metoda educationala liberala) mii de copii pot devenii nevrotici si anxiosi. Pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, pe langa iubire este esentiala coerenta, regulile, limitele si pastrarea valorilor. Una din bazele evolutiei personale este sa trasam limitele egoului nostru si acest lucru trebuie sa-l faca parintele. Daca nu avem aceste limite conturate vor aparea probleme de dependenta, lipsa de control si situatiile devin frustrante, iar frustrarea naste agresivitate sau anxietate.

Dragi parinti, cresterea copiilor este o investitie pe termen lung pe care intai parintele trebuie s-o faca si doar dupa aceea putem astepta rabdare de la copil. Un lucru e sigur ca investitia isi va avea rasplata.

Sursa de inspiratie aici

 

About The Author

Related Posts