Accesorii auto de avertizare si semnalizare a autocamioanelor

Pentru o circulatia corecta pe carosabil, autocamioanele trebuie sa fie echipate cu accesorii auto de semnalizare si avertizare. In categoria accesorii auto de semnalizare intra lampile de semnalizare si de gabarit, iar in categoria accesorii auto de avertizare intra dispozitivele de avertizare sub forma de benzi reflectorizante, placi reflectorizante pentru camioane, catadioptri auto, placi si benzi reflectorizante pentru camioane, autocamioane si remorci.

Lampa gabarit este una dintre cele mai importante lampi de semnalizare si avertizare a autocamioanelor. Asa cum ii spune si numele, lampa gabarit are rolul de semnalizare si avertizarea a gabaritului autovehicolului de pe carosabil. In general sunt asezate in pozitia spate si lateral iesind din spatiul autocamionului pentru a semnaliza latimea in asa fel incat lumina alba sa fie orientata in directia de mers iar lumina rosie este orientata spre spate. In acest mod cu lampa gabarit este semnalizata nu numai latimea autocamionului ci si directia de mers.

Lampa semnalizare are rolul de a semnaliza manevrele executate de autocamion in timpul mersului, are casute colorate pentru diferite manevre cum ar fi, frana cu semnal rosu, semnalizare laterala cu galben intermitent, semnalizare avarie rosu intermitent etc.

O alta categorie sunt dispozitivele de avertizare utilizate din partea de spate a autocamionului pentru a semnaliza prin reflexie (reflecta lumina)  fiind un dispozitiv fluorescent reflectorizant.  Pentru camioane este utilizat dispozitivul de avertizare placa reflectorizanta pentru camioane  o forma de avertizare obligatorie pentru toate vehiculele mari. Desenul acestuia sunt linii oblice si paralele in culorile galben si rosu consecutive, placile fiind orientate stanga si dreapta cu scopul de a crea efectul de directionare in afara din spatiul autocamionului. Placa reflectorizanta pentru camioane creste vizibilitatea pe carosabil in timp de noapte.

Tot in aceasta categorie  este dispozitivul de avertizare placa reflectorizanta pentru remorci si semiremorci. Acestea sunt montate la fel in partea din spate la remorci cu scopul de a semnaliza in timp de noapte prezenta lui. Desenul placi reflectorizante pentru remorci difera de placa reflectorizanta pentru camioane, este un patrat galben cu chenar rosu.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Scurta istorie a automobilelor
Articolul următor
Hoteluri Sibiu – unde sa va cazati daca ajungeti in Sibiu?
pni.ro
Meniu