Amenajari gradini cu apa

In amenajari gradini elementul apa apare foarte des datorita legaturii omului cu aceasta. Apa este elementul datator de viata, o imagine simbolica pe care o aduce cu ea si pe care o imprumuta spatiului gradinii, element ce va face diferenta dintre o gradina oarecare si un spatiu viu si armonios.

Elementul apa in amenajari gradini apare inca din cele mai vechi timpuri in diferite forme oferind astfel gradinilor amenajate efectul de stimulare a simturilor pe toata caile, vedere, miros si de ce nu sunet.

Elementul apa in amenajari gradini apare in mai multe feluri:

  •  luciu de apa (iazuri si lacuri, bazine decorative)
  • caderi de apa (cascade, pereti de apa, oglinzi de apa)
  • cursuri de apa (izvoare sau rauri serpuitoare)
  • jocuri de apa (fantani arteziene)

Atat imaginea cat si sunetul apei are un efect relaxant asupra psihicului uman de aceea are rolul de a ajuta in crearea unui spatiu armonios si relaxant in gradina noastra. Bineinteles ca fiecare modalitate de a aduce apa in gradina va functiona altfel, cascada va aduce un sunet in plus prin caderea apei, lacul va reflecta lumini si umbre si poate fi populat de pesti si diferite  plante si va atrage alte vietati creand astfel un loc semi natural unde ne putem relaxa cateva minute dupa o zi istovitoare de munca.

Este adevarat ca intr-un mediu urban numarul vietatilor care pot aparea pe langa apa va fi mai redus decat in natura, totusi in mod sigur vor aparea pasari sau alte vietati care vor fi atrase de prezenta apei. Bineinteles, proiectele care doresc sa fie cat mai natural desfasurate pe o suprafata suficient de mare si care includ si plantarea de ierburi de apa vor atrage un numar mai mare de vietuitoare si in timp se va crea un adevarat ecosistem in jurul acestora.

Exista insa si alte tipuri de gradini in care elementul apa va primi mai mult un post decorativ si unde arhitectul peisagistic se foloseste de calitatile apei pentru a modifica spatiul aferent creand diferite efecte. Apa poate sa apara doar ca o idee sub forma unui luciu de apa intr-un bazin dreptungiular cu un joc discret al apei la suprafata care creeaza un efect de valuri concentrice.

Crearea unui perete de apa poate aduce un aspect unic gradinii, el se poate scurge pe o varietate mare de suprafete de la piatra naturala, mozaic, sticla sau metal ( inoxidabil), in functie de conceptia arhitectului peisagistic. Miscarea de scurgere a apei, pe langa sunetul aferent va crea o imagine dinamica de texturi pe peretele de apa, un joc de texturi demn de un punct de atractie al gradinii. Este o metoda moderna de prezentare a apei, una minimalista unde in gradina, plantele primesc un rol secundar iar spatiul traieste prin imaginea creata din elemente arhitecturale de calitate.

Chiar si la gradinile mici, cu buget redus, puteti beneficia de elementul apa prin crearea unor oglinzi de apa. Oglinzile de apa sunt de fapt niste bazine circulare care nu ocupa spatiu si nu necesita neaparat sa circule apa in ele, acestea pot fi reumplute manual la nevoie. Reflexia apei va aduce un plus in imaginea gradinii, in functie de pozitia noastra fata de ele se poate reflecta cerul cu norii jucausi creand astfel o miscare continua pe luciul apei.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Dezavantajele unor anvelope auto second hand
Articolul următor
De ce sa aveti proiectoare de ceata
pni.ro
Meniu