Anvelopele de iarna si rolul lor

In timpul iernii sofatul poate fi o activitate putin mai grea, de aceea anvelopele de iarna sunt acel plus care va poate veni in ajutor atunci cand sunteti nevoit sa conduceti in anotimpul rece. Cel mai important avantaj pe care vi-l aduc aceste cauciucuri este siguranta.

Anvelopele de iarna sunt diferite fata de cele all seasons sau de vara, cu care o masina este de regula echipata din fabrica. Diferenta este in modul in care sunt concepute santurile de pe suprafata cauciucului. In cazul anvelopelor de iarna suprafata cu santuri se afunda pur si simplu in stratul de gheata sau zapada, oferind o putere de tractiune mai mare si stabilitate masinii pe care o conduceti.

De asemenea cauciucul din care sunt realizate acest tip de anvelope are un grad de flexibilitate ridicat, lucru care impiedica zapada sa se adune in santurile de pe suprafata lui. In plus acest cauciuc aluneca mult mai putin pe gheata decat cel folosit in cazul cauciucurilor normale.

Dupa cum ne spune si denumirea, anvelopele de iarna nu sunt facute pentru a fi folosite in toate anotimpurile anului. Desi sunt solutia cea mai buna in anotimpul rece, pe drumurile uscate din timpul verii performantele anvelopelor de iarna pot fi slabe in comparatie cu anvelopele de vara. In plus soselele incinse vor deteriora integritatea cauciucului ceea ce va diminua calitatile acestuia in conditii de iarna. O data cu venirea primaverii acestea ar trebui schimbate si depozitate adecvat.

Cel mai recomandat tip de anvelope de iarna in comunitatile de soferi de pe internet, pe plan international, este modeul de anvelope Michelin X-Ice Xi2 care la o dimensiune de 205/55 r16 costa in jur de 270 RON/ bucata. Acest produs este unul dintre cele mai votate de soferii din toata lumea, iar daca sunt cumparate de la o reprezentanta Michelin, pe langa faptul ca aveti siguranta ca nu sunt contrafacute sau uzate veti primi si garantie pe ele. O alta alegere buna pot fi si anvelopele Dunlop Graspic DS-2, care au un pret ceva mai mic, in jur de 200 RON/ bucata pentru dimensiunea 205/55 r16.

Cu toate ca anvelopele de iarna ofera siguranta, nu ar trebui sa porniti la un drum lung fara echipamentul aditional care include si lanturile antiderapante. Pentru o totala siguranta, pe langa echipament, mai trebuie sa aveti si o atentie sporita atunci cand conduceti, nu rulati cu viteza mare pe drumurile acoperite cu gheata, zapada ori polei si fiti siguri ca puteti manevra masina in cazul unei derapari. Sofatul in conditii extreme fac diferenta intre un sofer talentat si unul incepator.

In speranta ca am reusit sa oferim cateva sfaturi practice in ceea ce priveste dotarea autoturismului cu tipul potrivit de cauciucuri va dorim sa aveti parte de calatorii in siguranta.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Chingi de ridicare si ancorare
Articolul următor
Caini de vanzare
pni.ro
Meniu