Armonizarea spatiului in amenajari gradini

Amenajarea gradinilor nu inseamna doar plantarea unor flori sau plante decorative ci armonizarea spatiului in functie de utilitatea pe care o are. Tocmai din acest motiv amenajarea gradinilor necesita nu numai cunostinte despre plante cat si despre arhitectura peisagistica.

Cand incepem proiectarea unei gradini trebuie sa tinem cont de utilitatea acestuia, incepand de la cele mai simple care au doar un rol decorativ, de a aduce o pata de culoare in spatiul in care traim, pana la gradinile tematice cu iazuri, cascade sau altar de gradina pentru a stimula meditatia si armonia in spatiul aferent.

In urmatoarele o sa prezint cateva tipuri de gradini foarte cunoscute si utilizate.

Gradinile cu apa

Gradinile cu apa au un rol important in armonizarea spatiului. Aici putem vorbi despre jocul simturilor, pe langa frumusetea texturilor naturale a frunzelor si culorile florilor, spatiul este umplut cu sursurul apei, o adevarata simfonie a naturii. O gradina cu cascada si pietre pastreaza legatura noastra cu natura si ne indeamna la liniste sufleteasca.

Gradina Japoneza

Gradinile Japoneze sunt de inspiratie spirituala, o simbioza intre natura si arta. Ele sunt incarcate cu filozofie si spiritualitate, armonizeaza spatiul pentru a indemna privitorul la meditatie. Sunt doua tipuri de gradini japoneze, gradinile japoneze cu apa si cele uscate unde rolul apei este doar simbolizat.

Gradina rustica

Gradinile rustice sunt foarte raspandite si apreciate, ele contin elemente traditionale pentru a crea un aspect natural de tara. La decorarea acestor gradini de multe ori intalnim unelte din lemn, ulcioare din lut, carute din lemn sau de ce nu o fantana rustica cu rol decorativ. Sunt construite in special pentru relaxare si pentru a crea un ambient rustic, taranesc. Plantele utilizate sunt de cele mai multe ori autohtone care nu necesita o intretinere speciala.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Liposuctie pentru eliminare gusei
Articolul următor
Masina veche cu piese si accesorii auto noi
pni.ro
Meniu