Arta plastica astazi

In Evul Mediu, arta insemna mai mult decat estetica, ea cuprindea orice activitate creativa sau culturala, deci putem spune ca stiintele, mestesugurile erau in aceasta categorie. Practic ARTA insemna un nivel superior in orice activitate cu finalizare fizica sau intelectuala, si a fost o recunoastere a nivelului acestuia.

Asa putem discuta despre arta culinara, arta razboiului care in mod normal dupa conceptia artei din ziua de azi nu ar fi intrat in aceasta categorie.

In ziua de azi, arta se refera mai degraba la partea estetica a lucrurilor, la exprimarea frumusetii, in special la arta plastica sau vizuala, pictura, sculptura si alte categorii a artei vizuale, iar pe de alta parte la teatru si film, muzica, literatura unde efectul vizual nu are la fel de mult de spus dar ca si finalizare are aceeasi rezultat.

Multa lume a incercat sa defineasca CE ESTE ARTA si care este rolul lui. Arta plastica inseamna auto-exprimare a artistului, indiferent ce instrumente utilizeaza pentru a ajunge la rezultat, trebuie sa ofere o experienta cathartica privitorilor sau ascultatorilor. O opera de arta din care lipseste experienta cathartica, este parca o imagine fara suflet.

Arta in ziua de astazi are urmatoarele functii:

  • Decorativ
  • Sublimativ
  • Expresiv
  • Sacral
  • Descriptiv
  • Didactic
  • Provocativ

Arta plastica este un limbaj propriu prin care fiecare artist in parte se exprima, si totusi intuitiv intelegem acest limbaj. Formele si culorile vorbesc de la sine si conduc privitorul intr-o alta lume, lumea interioara a artistului.

Arta plastica astazi nu este neaparat frumoasa, desi la primul punct la functia artei apare Decorativ, frumusetea este doar un aspect secundar la care poate apela un artist cand creaza o opera de arta.

Nu tot ce este frumos este ARTA, nu tot ce este ARTA este frumos

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum folosim translatorul online pentru a traduce corect ?
Articolul următor
Reducerea consumului de combustibil
pni.ro
Meniu