Astrologia ca fenomen istoric

Cand nimeni nu stie cu exactitate cand si unde a luat nastere o anumita stiinta sau o anume tehnologie, se apeleaza la expresia “din cele mai vechi timpuri”. Daca incercam sa ne dumirim, un profesor plin de sine ne va explica, cu condescendenta de rigoare, ca este vorba de un proces in care primii muguri au aparut in mai multe colturi ale Pamantului si la care au participat multe generatii.

Contributiile succesive au dezvoltat anumite aspecte ignorand simultan altele, au provocat rasturnari de situatie sau adaptari la diferite nevoi (dorinta curenta, conceptia personala, ideologii, filosofii etc.) si cand, dupa mai multe sute sau mii de ani, procesul de cristalizare a incetat, a aparut “nestemata” cunoscuta sub denumirea de stiinta cutare sau tehnologia cutare. Lasand la o parte povestea cu colturile Pamantului – amintiti-va totusi ca Terra este un sferoid de rotatie, v-a placut explicatia?

Haideti sa vedem ce s-a intamplat in realitate in cazul astrologiei. Intrucat nici eu nu stiu cu exactitate cand si unde a aparut astrologia, voi spune ca a luat nastere in epocile vechi ale istoriei Terrei si probabil ca primii germeni au aparut la populatiile primitive. Este vorba de epoci mult anterioare oricaror documente, cand omul primitiv a desenat sau a scrijilit semne “astronomice” pe stanci, pe oase, pe peretii pesterilor etc. Descoperirile arheologice stau marturie interesului permanent al omului primitiv pentru astronomie si bolta cereasca, a faptului ca el urmarea cu perseverenta si inteligenta Soarele, Luna, stelele si acumula numeroase observatii mentale despre cer.

De exemplu, locuitorii pesterilor de pe actualele teritorii ale Israelului si Iordaniei (15000-12000 i.Hr.) au facut crestaturi pe oase pentru a reprezenta succesiunea numerelor. Specialistii le-au interpretat ca fiind calendare sau o forma de inregistrare a ciclurilor lunare.

Un os scrijelat gasit la Ishango (Zair), ce a fost datat 8000-6500 i.Hr., pare a fi fost utilizat pentru inregistrarea lunilor si a fazelor lunare. Acei indivizi erau mai apropiati si mai legati de natura, posedau un instinct si o intuitie infinit mai dezvoltate decat noi, oamenii care am pasit pragul mileniului al treilea. Ar fi bine daca am reusi sa intelegem ca superioritatea tehnologica a secolului XXI nu ne acorda si superioritatea intuitiei, creativitatii, simtirii, fata de secolele si mileniile ce au precedat era noastra.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Piese si accesorii auto pentru frumusete si functionalitate
Articolul următor
Bijuterii care va fac fericita
pni.ro
Meniu