Avantajele si dezavantajele unui server dedicat

Un server dedicat este un tip de serviciu de web hosting in care clientul inchiriaza intreg serverul fizic iar acesta nu este impartit cu nici un alt cont sau client. In materie de gazduire web, aceasta optiune este cea mai flexibila dar si cea mai scumpa, insa marele avantaj este acela ca planul poate fi personalizat exact pentru nevoile clientului. Acesta poate fi insa chiar si de 10 ori mai scump decat un VPS, invartindu-se in jurul sumei de 100 euro/ luna. Firmele ce se ocupa cu acest tip de servicii, ofera cel mai adesea diverse discount-uri la plata in avans pe o perioada mai lunga, astfel ca atunci cand s-a decis asupra inchirierii unui server dedicat este bine sa se caute un provider cu o oferta cat mai avantajoasa.

Inchirierea unui server dedicat este o investitie serioasa, iar in lumea afacerilor orice investitie trebuie sa isi gaseasca amortizarea. Astfel, daca clientul a apelat la servicii profesionale de realizare pagini web si are un website complex, cu un trafic masiv preconizat, atunci incarcarea rapida a paginilor, vizibilitate instant pentru orice tip de material, securitate a datelor, protectia impotriva accesului neautorizat devin o prioritate si o necesitate. In aceste cazuri se apeleaza la pachetele de oferte cu servere dedicate.

Avantajele unui server dedicat

Libertatea de a alege dintre orice sistem de operare disponibil ce ofera optiunile potrivite pentru nevoile clientilor este unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tip de hosting. De asemenea, numarul de optiuni in materie de CPU face ca volumul de bandwidth sa fie la alegerea clientului. Aceasta optiune ofera control absolut asupra componentelor vitale ale serverului si acces nerestrictionat la software-ul instalat si administrarea serverului. Asta inseamna ca este novoie de cunostinte solide in domeniu sau de angajarea unei echipe care sa se ocupe de asta.

Serverele dedicate se intalnesc cel mai rar cu probleme de genul email delivery failure, server downtime, incarcare grea a paginilor sau altele.

Dezavantajele unui server dedicat

Fara indoiala cel mai mare dezavantaj este pretul. Prin comparatie cu alte pachete oferite de firmele de web hosting, acesta este aproape intotdeauna de 8-10 ori mai scump, astfel facandu-l o optiune ce nu este la indemana oricui, iesind de multe ori din limita de buget a detinatorilor de afaceri mici si mijlocii. Acest tip de hosting este rezervat pentru afacerile mari de tip e-commerce, ce preconizeaza un profit de cel putin cateva ori mai mare decat pretul de hosting si intretinere generat de astfel de servere. De asemenea, trebuie luata in considerare pregatirea necesara pentru a administra un server, iar in cazul in care clientul nu este pregatit din punct de vedere tehnic, la cheltuieli se poate adauga fie serviciile de administrare oferite aditional de firma de gazduire web, fie cheltuieli pentru angajarea unui administrator.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Statiunea montana Vidra
Articolul următor
Banner exchange sau promovare cu banner advertising
pni.ro
Meniu