Bansko si Pamporovo, doua dintre comorile turismului bulgaresc

Raportandu-ne la partiile regasite in partea sud-estica a Europei, incluzand aici si partiile din Carpatii romanesti, putem spune ca Bulgaria este regina neincoronata in ceea ce priveste calitatea zapezii, a partiilor si a sporturilor de iarna. Sunt multi factori care au condus la aceasta afirmatie, pornindu-se cu conditiile climaterice si ajungand cu discutia pana la cantitatile de precipitatii anuale sau la conditiile de mediu. Cert este ca toate aceste coordonate plaseaza Bulgaria in randul tarilor cu traditie in ceea ce priveste sporturile de iarna, de peste patru decenii bulgarii mandrindu-se cu organizarea nenumarator concursuri de ski si snowboarding.

Cele mai celebre statiuni de ski din Bulgaria sunt Bansko, Pamporovo, Cehpelare si Pamporovo, la aceasta lista adaugandu-se si cateva locatii mai putin cunoscute de catre schiorii amatori precum Semkovo, Smolyan sau Kom, locuri extrem de frumoase care se afla intr-o continua dezvoltare si pe care nu ne-ar mira absolut deloc sa le intalnim, in viitorul apropiat, in randul celor mai renumite statiune de ski din Europa.

O sa ne oprim putin cu atentia asupra a doua dintre aceste statiuni bulgaresti, este vorba despre Pamporovo, un loc perfect pentru practicarea snowboarding-ului, si Bansko, probabil cea mai frumoasa statiune din sud-estul Europei.

Pamporovo – vino aici ca sa-ti testezi aptitudinile pe placa

Pamporovo este statiunea perfecta pentru pasionatii snowboarding-ului si nu numai, cei aproximativ 65 de kilometri de partii dedicate ski-ului fond si ski-ului alpin fiind de o calitate remarcabila. Turistii aflati in cautarea unor oferte ski Bulgaria au ales fara sa clipeasca statiunea Pamporovo nu doar datorita numarului mare de kilometri de partie cat mai ales conditiilor regasite aici. Cele 20 de teleschiuri pot transporta numai putin de 9000 de persoane pe parcursul unei ore, amanunt pe care nu-l putem regasi in niciuna dintre statiunile montane din Romania.

La capitolul scoli de ski si persoane calificate, bulgarii din Pamporovo au niste cifre remarcabile, in aceasta statiune fiind numai putin de sase scoli de ski care dispun de peste 100 de instructori dornici sa invete orice cursant tainele ski-ului fond sau alpin. Din punct de vedere climatic, Pamporovo se mandreste cu temperaturi constante in perioada iernii, nu la fel de scazute ca in Carpatii romanesti, in timp ce ninsorile sunt in numar de peste 160 pe durata unui sezon de iarna. Situata in imediata apropiere a granitei cu Grecia, Pamporovo va ofera posibilitatea sa treceti oricand intr-o locatie mai sudica din Europa si sa schimbati putin ninsorile cu soarele puternic de pe coasta balcanica, drumul fiind parcurs in mai putin de o ora cu ajutorul masinii personale.

Bansko – pentru un sejur la ski perfect

Daca Pamporovo pare a fi o statiune dedicata mai degraba snowboarderilor, nu acelasi lucru putem afirma despre Bansko. Numarul tot mai ridicat al turistilor care prefera sejururi la ski Bansko nu face decat sa intareasca si mai mult teoria conform careia Bansko a devenit principalul punct de atractie din partea de sud-est a Europei, cel putin in sezonul rece.

Situata la poalele Muntilor Pirin, la o altitudine de aproximativ 920 de metri, Bansko a devenit, usor dar sigur, centrul turistic al Bulgariei. Peisajele pe care le regasiti aici sunt mirifice, zapada este din belsug iar partiile sunt amenajate pentru a servi mai multor sporturi de iarna.

Avem parte de peste 70 de kilometri de partii care servesc schiorilor amatori cat si celor profesionisti, aici fiind organizate anual numeroase competitii de talie mondiala din lumea schiului alpin. Pantele abrupte, calitatea foarte buna a zapezii, numeroasele mijloace de transport catre varful partiilor sau tunurile de zapada in numar ridicat sunt factori esentiali pe care orice schior ii apreciaza si care au facut din Bansko o adevarata capitala a schiului.

autoechipat.ro
Articolul precedent
3 motive pentru care ar trebui sa cumperi de pe un site de anunturi online
Articolul următor
Ce vizitam in Bucovina?
pni.ro
Meniu