Batrani cu deficiente de auz

Batrani cu deficiente de auz – cum sa te comporti in preajma lor

Fie ca este vorba de persoane apropiate sau nu, este important sa stii cum sa te comporti si care sunt regulile generale in momentul in care te confrunti cu o astfel de situatie.

Ai rabdare
Batranii au in general nevoie de mai multa rabdare din partea ta. Problemele cu auzul inseamna sa acorzi si mai multa rabdare si sa repeti cu calm si clar de fiecare data cand ti se cere acest lucru.

Micsoreaza zgomotul de fundal
Intr-o conversatie cel mai bine este sa nu se auda altceva decat vocile voastre. Stinge sau da mai incet televizorul sau radioul, eventual inchide fereastra daca vine prea mult zgomot de afara.

Vorbeste clar
Discursul cat mai clar va ajuta pe amandoi sa purtati conversatii mult mai clare. Nu mormai, cuvintele pe care le spui trebuie sa fie rostice cat mai clar. De asemenea, la fel de important este sa nu tipi. Acestea distorsioneaza ceea ce spui destul de mult. Este in regula, ba chiar recomandat sa vorbesti mai tare, insa nu tipa.

Completeaza vocea cu gesturile
Cand vorbesti cu o persoana cu deficiente de auz este destul de important sa completezi ceea ce spui cu gesturi pe care poti sa le faci cu mainile. In felul acesta ajuti persoana respectiva sa inteleaga mult mai usor ceea ce spui.

Pozitioneaza-te corect
Cei mai multi dintre cei care au deficiente de auz apeleaza la cititul pe buze pentru a putea face legaturi mult mai usor. Cel mai bine este sa stai de fiecare data cu fata indreptata catre persoana respectiva si sa nu iti acoperi gura in timp ce vorbesti sau sa nu mesteci deoarece cititul pe buze devine si mai dificil.

Verifica
Din cand in cand, este bine sa mai verifici daca mesajul a fost receptat corect. Intreaba si roaga sa repete ceea ce a inteles si daca este nevoie repeta mesajul cu alte cuvinte, mai usor de inteles.

Vorbeste la un tempo regulat
Asta inseamna sa mentii un ritm relativ constant pentru ritmul tau de vorbire. Nu este recomandat sa vorbesti nici prea repede dar nici prea incet. Ai grija ca la finalul propozitiilor sa pastrazi intensitatea vocii la acelasi nivel, cei mai multi au tendinta sa vorbeasca mai incet, poate chiar mormait.

Indruma-l catre medicul ORL-ist
In momentul in care o persoana incepe sa aiba vizibil probleme cu auzul, primul pas de facut este sa faca o vizita la medicul specialist. Pierderea auzului nu este intotdeauna permanenta, iar daca se actioneaza din timp cu tratament, acest lucru poate fi remediat. De cele mai multe ori acesta poate recomanda un anumit tip de aparat auditiv. Inainte de a cumpara unul, cel mai bine este ca persoana sa incerce mai multe tipuri de aparate auditive si in final sa il aleaga pe cel care se potriveste cel mai bine.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Marion Cotillard la BAFTA
Articolul următor
De ce sa schimbi jaluzelele cu perdele si draperii
pni.ro
Meniu