Ce conditii trebuie indeplinite pentru a putea adopta un copil?

In Romania, la ora actuala, desi legislatia s-a schimbat in favoarea inlesnirii adoptiilor, procesul de adoptie a unui copil este, inca, unul foarte lung si anevoios. Nu este vorba doar de actele necesare, evaluarile si pregatirile la care sunt supusi parintii adoptivi. Este vorba de un timp foarte lung de asteptare, timp in care viitorii parinti spera sa le fie aprobata cererea de adoptie, iar copiii stau, multi dintre ei, fara sperante, in centre de plasament. Cine este vinovatul? Se pare ca modul in care autoritatile romanesti isi fac treaba, pun piedici in calea fericirii copiilor fara parinti.

In cadrul procesului de adoptie, fiecare familie doritoare necesita sfatul unui avocat. Rolul unui avocat este acela de a ajuta viitorii parinti sa pregateasca toate actele necesare, sa se adreseze institutiilor abilitate, oamenilor potriviti. In cadrul adoptiilor, un rol xtrem de important il au psihologii si asistentii sociali. Acestia se ocupa de evaluarea familiei si de integrarea copilului in noua lui familiei. Dupa ce cuplul a trecut aceste teste, avocatul poate sustine cauza lui in instanta.

Cine poate fi parinte adoptiv?
In cazul adoptiilor, cel mai important lucru este acela ca viitorii parinti sa intruneasca toate conditiile materiale petru cresterea si educarea unui copil. Astfel, parintii trebuie sa beneficieze de venituri stabile, substantiale. Pe langa partea materiala, parintii trebuie sa ofere si garantii morale, mai exact ei trebuie sa asigure dezvoltarea armonioasa a viitorului lor copil.
O alta regula pentru ca adoptia sa fie aprobata, este varsta viitorilor parinti. Acestia trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai mari decat viitorul lor copil. Conform legislatiei in vigoare, adoptia intre frati  nu este permisa.
Viitori parinti adoptivi trebuie sa isi doreasca in mod egal sa infieze un copil. Ambii trebuie sa participe la toate testele de evaluare si sa depuna toate eforturile necesare pentru ca procesul de adoptie sa fie unul pozitiv.

In Romania, majoritatea cuplurilor care doresc sa adopte un copil cer sfatul unui avocat. Daca te afli in aceasta pozitie, poti cere ajutorul avocatului tau sau poti incepe cautarea unui specialist in dreptul familiei. Cautarea unui avocat specializat in adoptii poate incepe de la adresarea unei intrebari cunoscutilor, sau folosind motoarele de cautare de pe Internet, vei putea gasi liste de avocati on-line, multe dintre ele structurate pe categorii de drept, specializarile avocatilor, localizare a acestora samd.

Va dorim mult succes. Atat voua, viitorilor parinti adoptivi, dornici de a primi un nou menbru in sanul familiei voastre, dar si miilor de micuti abandonati de parinti si de autoritati in centrele de plasament din intreaga tara.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Marirea sanilor
Articolul următor
Necesitatea unui serviciu SEO in existenta unui website
pni.ro
Meniu