Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Scaunele auto pentru copii sau confruntat mereu cu aceeasi problema si anume incompatibilitatea dintre diversele modele de scaune auto copii si diversele modele de masini. Incompatibilitatea apare deoarece masinile nu au un sistem standard de prindere a scaunului auto, scaunele fiind prinse de bancheta cu centura de siguranta.

Isofixul a fost creat tocmai cu scopul de a oferi utilizatorilor un sistem de prindere universal. Astfel  isofix-ul are 2 componente, o componenta alflata in masina si una pe scaun. Toate masinile compatibile cu sistemul isofix vin din fabrica cu elementele de prindere a isofix-ului sudate direct de caroseria masinii. Astfel scaunul auto este conectat direct la structura de reziwstenta a masinii, crescand astfel siguranta pentru copil in special in cazul accidentelor puternice.

Atunci cand achizitionam un scaun auto cu isofix trebuie sa avem in vedere daca se potriveste cu masina, si asta din cauza mai multor factori. In primul rand desi s-a dorit ca isofix-ul sa fie universal exista unele diferente intre modele de masini. In al doilea rand apar diferente datorate de evolutia scauneor auto cu isofix. Primele masini care permiteau instalarea scaunelor auto cu isofix aveau un sistem de prindere in 2 puncte. Acest system in 2 puncte trebia folosit concomitent cu centura de siguranta deoarece exista riscul ca scaunul sa se rastoarne daca era prins doar cu isofixul. Ulterior isofix-ul a evoluat iar acum toate masinile noi au sistemul isofix in 3 puncte. Scaunele auto pentru copii compatibile cu noul sistem isofix sunt de 2 feluri: Unele scaune auto au ca alt treilea punct un “picior”  ce porneste din fata scaunului si se sprijina pe podeaua masinii, alte scaune auto copii au o centura legata de tetiera lor ce se prinde de podea in spatele banchetei. Ambele modele elimina complet riscul ca scaunul sa se rastoarne. Problema apare deoarece masinile mai vechi ce permit instalarea isofixului in 2 puncte nu au si locul de prindere pentru centura de pe tetierea.

In concluzie scaunele auto cu isofix aduc un plus de siguranta consistent, diferenta dintre acestea si scaunele auto fara isofix devenind mai evidenta in accidentele mai violente. Insa scaunele cu isofix sunt mai scumpe ca cele normale. In plus in cazul conditiilor normale de traffic si in cazul accidentelor minore nu se observa o diferenta mare intre scaunele auto cu isofix si diferitele tipuri de scaune auto copii ieftine. Cel mai important lucru este ca in orice masina sa existe un caun auto pentru copii, alegerea modelului si a marcii tinand cont doar de preferintele si bugetul utilizatorului. Toate scaunele auto trebuie sa treaca de aceleasi teste standard inainte sa fie scoase pe piata, deci toate scaunele auto sunt considerate ca fiind bune pentru siguranta copilului de catre experti indiferent de pret.

 

About The Author

Related Posts