Ce sa verifici la masina personala

In zilele noastre masina personala reprezinta un mijloc de deplasare aproape indispensabil vietii de zi cu zi. Daca mergem la locul de munca, ne folosim de masina, cand ne dorim sa mergem la cumparaturi sau in excursii tot la masina apelam. Sunt oameni care chiar nu pot trai fara masina, se duc cu ea peste tot, pana si pentru a duce gunoiul aproape de casa, se deplaseaza cu masina.

Si pentru ca masina este atat de importanta in viata noastra ar trebui sa avem mare grija de ea pentru ca nu-i asa, a preveni e de o mie de ori mai sanatos decat a repara. Asa ca e de preferat sa pastram intr-o stare de functionare  foarte buna toate componentele masinii noastre, de la oglinda retrovizoare pana la roata de rezerva sau faruri si proiectoarele de ceata.

Daca tii la masina ta, e bine sa o duci regulat in service pentru verificari periodice,  asa poti evita diversele probleme ce pot interveni pe parcursul drumurilor  in diverse locuri importante pentru tine. Viata ta si a celorlalti participati la trafic va fi cu mult mai in siguranta daca masina ta va trece regulat printr-o verificare de rutina.

O verificare generala a masinii include schimbul uleiului, observarea eficientei placutelor de frana, rotatia anvelopelor si starea instalatiei de racire. Si cel mai important lucru inainte de orice drum mai lung este verificarea motorului. La toate aceste etape se pricepe foarte bine mecanicul auto asa ca putem sa ne lasam cu incredere masina pe mana lui.

Ca sa-ti pastrezi masina intr-o perfecta stare de functionare, e bine sa verifici nivelurile diverselor lichide si sa le completezi daca este nevoie: antigel, ulei de motor, lichid de frana, solutie de parbriz.

Pneurile trebuie sa fie umflate corespunzator pentru ca sa nu avem surprize neplacute in trafic.  Daca nivelul de presiune a aerului din pneuri este scazut, nu obtinem decat o apasare inutila pe anvelope ceea ce poate duce la o degradare in foarte scurt timp a acestora si astfel la un consum mult mai mare de combustibil. Roata de rezerva trebuie si ea sa fie pregatita corespunzator pentru drum astfel incat in orice moment sa poata fi folosita la nevoie.

Un alt lucru important de care nu e voie sa uitam sunt stergatoarele de parbriz, mai ales ca vremea e mereu capricioasa in ultimul timp. Stergatoarele de parbriz pot fi si ele verificate ca sa functioneze corect si sa nu ne lase tocmai cand avem cea mai mare nevoie de ele.

Pe langa toate cele amintite pana acum e bine sa avem in masina noastra, macar o lanterna, cabluri de pornire si de tractare, o solutie de dezghetat, un razuitor pentru gheata, o pompa pentru anvelope si in caz de vreme calduroasa sa verificam daca sistemul de aer conditionat functioneaza bine. Nu trebuie sa uitam nici de verificarea filtrului de aer si curatarea lui daca este nevoie.

Si dupa ce toate acestea au fost verificate, e bine sa nu uitam sa conducem cu precautie pentru ca asa avem grija atat de viata noastra si a celor aflati impreuna cu noi in masina cat si de viata celorlalti participanti la trafic.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Factori nocivi care afecteaza sistemul imunitar
Articolul următor
Reteta de supa de varza pentru cura de slabit
pni.ro
Meniu