Ce sunt proiectoarele de ceata

Proiectoarele de ceata sunt sisteme de lumini special proiectate pentru iluminare in conditii meteorologice rele si in special pe timp de ceata. Au rolul de a preveni posibilele accidente cauzate de reducerea vizibilitatii datorate de zapada, ploi intense si ceata groasa, dimineata devreme sau seara, oferind o iluminare suplimentara pe langa proiectoarele generale.

Aceste proiectoare ceata au o lumina puternica si clara orientata spre carosabil in fata sau spate, iluminand drumul pentru a preleva gropile si denivelarile de pe asfalt.

Utilizarea proiectoarelor de ceata in conditii meteorologice nefavorabile este o garantie pentru circulatia in siguranta, dar numai in cazul in care acestea sunt construite si orientate corect. Utilizarea proiectoarelor de ceata prost concepute sau gresit orientate pot fi foarte periculoase pentru celelalte vehicule, lumina puternica poate duce la orbirea conducatorilor auto care vin din sens invers.

In mod normal culoarea luminii de ceata este galbena. Culoarea galbena pe langa culoarea rosie are cea mai mare lungime de unda din toate luminile vizibile, si cum culoarea rosie este deja utilizata la luminile de semnalizare frana de aceea pentru luminile de ceata s-a ales lumin galbena.

Culoarea galbena reduce dispersia fascicolului de lumina cand loveste particulele de apa si se imprastie in diferite directii. Fiind orientata spre asfalt ofera o iluminare foarte buna a asfaltului pe distante mici. Mai nou sunt utilizate si proiectoare ceata cu lumini de culoarea violacee numite si proiectoare ceata cu lumina halogen, avand o lumina foarte puternica si luminoasa.

In unele fabrici pe automobile modrene sunt instalate  ca echipament standard accesorii auto suplimentare de tip proiectoare ceata, iar in alte fabrici aceste echipamente sunt optionale ce pot fi instalate in bara de protectia la cerere. Chiar daca nu sunt instalate din fabrica, locul lor exista in bara de protectie a autoturismului, si oricand din primul magazin de accesorii auto puteti cumpara proiectoare ceata si sa montati in locul special conceput.

Si acest lucru arata importanta acestor proiectoare auto pentru ceata cu lumina halogen in cresterea vizibilitatii pe timp nefavorabil.

Aceste proiectoare ceata sunt de marime mai mica decat farurile de conducere si sunt pozitionate sub acestea si orientate spre carosabil. Mai nou se pune un mare accent si pe designul acestori proiectoare pentru a aduce un stil si eleganta in linia autoturismelor moderne.

Trebuie sa fim insa atenti, datorita luminii puternice pe care emite, utilizarea proiectoarelor de ceata este reglementata in conducerea preventiva, fiind restrictionata la conditiile nefavorabile de ploaie abundenta, viscol si ceata.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Arta culinara este ceva inedit. Infata sa gatesti ca un Shef!
Articolul următor
Despre optimizare seo si promovare site
pni.ro
Meniu