Closti sau incubatoare oua gaina

Daca vrei sa ai pui de gaina ai doua solutii la dispozitie: fie vei pune o closca, fie vei apela la un incubator. Ambele pot fi destul de eficiente si ambele te pot ajuta sa scoti pui de gaina in perioada calduroasa.

In ceea ce priveste diferentele dintre incubatoare si closti, pe termen lung vei constata ca un incubator este mai eficient si in acelasi timp mai putin stresant pentru gainile pe care le poti feri de aceasta etapa. Sa intelegem mai in detaliu ce inseamna sa scoti pui la incubator sau cu o gaina clocitoare.

1. Oua
O gaina destul de mare va putea sa cloceasca pana la 15 de oua, maximum, asta in cazul in care ouale sunt destul de micute. Pentru un incubator de dimensiuni medii, acesta poate avea o capacitate incepand de la 50 de oua. In cazul in care vrei sa ai mai multi puisori, tot ce ai de facut este sa iti cumperi inca de la inceput un incubator mai spatios.

2. Incubare
Indiferent daca sunt tinute sub closca sau in incubator, perioada de incubare la ouale de gaina este de 21 de zile. Ceea ce face incubatorul, este sa imite conditiile pe care poate sa le ofere o closca, prin pastrarea unei umiditati si a unei temperaturi constante pe parcursul acestor zile.

Prin intermediul incubatorului nu va mai trebui sa iti faci probleme pentru situatiile in care closca sta prea mult timp departe de oua, atunci cand ia cate o pauza pentru a manca si pentru a bea apa. La incubator tot ce ai de facut este sa verifici temperatura si umiditea prin intermediul afisarii digitale de pe capacul incubatorului.

3. Eclozare
La finalul celor 21 de zile, unul cate unul, puisorii vor incepe sa sparga cojile de ou si sa iasa. Indiferent ca este vorba de closca sau incubator, incearca pe cat posibil sa nu intervii in acest proces, decat daca este vizibil nevoie de ajutorul tau. Ritmul in care puisorii scapa de coaja din care au iesit este destul de lent.

In aceasta perioada trebuie sa ai grija la comportamentul pe care il afiseaza closca fata de puisorii ei. Nu toate sunt la fel de prietenoase pe cat ar trebui. Daca puisorii sunt in incubator, trebuie sa ai grija sa nu ii scoti de acolo pana nu s-au uscat complet. De asemenea, nu este recomandat sa ridici prea des capacul incubatorului. Poti determina o scadere a temperaturii, iar puii se pot imbolnavi destul de usor.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Problemele de auz pot cauza deficiente mentale
Articolul următor
Cum sa iti refaci silueta dupa nastere
pni.ro
Meniu