Cresterea vizibilitatii a masinilor pe autostrada

Una dintre cei mai importanti factori care cauzeaza accidente, este scaderea vizibilitatii a autovehicolelor. Motivele pot fi multiple, incepand de la vremea nefavorabila pana la lasarea serii.

Cu toate ca pare ciudat, vizibilitatea cea mai redusa nu este noaptea, ci in general cand este innorat sau la lasarea serii, datorita lipsei de contrast a luminii si a umbrelor de pe obiecte. In aceste cazuri culorile nu se disting foarte bine.

Autoturismele care sunt vopsite in grii sau culoarea alba, in cazul reducerii vizibilitatii de ceata sau innorare, sunt mult mai greu de percepute, aceste masini se confunda cu culoarea grii a asfaltului. Masinile vopsite in culoarea rosie sau portocaliu, sunt culori vii care atrag privirea si ceaza un contrast destul de mare cu culoarea grii a asfaltului, de aceea sunt mult mai vizibile pe carosabil.

In cazul in care autoturismul este murdar, culorile vii se estompeaza si devin mai putin contrastante, astfel autoturismul devine mai putin vizibil pentru ceilalti participanti la trafic.

Un alt factor a reducerii vizibilitatii pentru sofer poate fi si murdaria de pe geam sau de pe oglinda retrovizoare, acestea  pot reduce considerabil vizibilitatea soferului cauzand situatii cel putin neplacute sau chiar periculoase.

Este foarte important ca inainte de plecare la un drum lung, cand exista posibilitatea sa ne prinda apusul soarelui sau vreme nefavorabila sa curatam autoturismul si in special geamurile, oglinda retrovizoare, lampa de semnalizare, farurile si proiectoarele de ceata ca sa fim pregatiti cand o sa avem nevoie de ele.

Daca intalnim un astfel de situatie, si nu exista loc special amenajat pentru oprire pentru a curata geamul, dar trebuie sa ne oprim neaparat , atunci putem sa ne oprim o perioada scurta pentru spalarea geamului pe marginea drumului daca indicatoarele de drum ne permit acest lucru si dupa ce scoatem autoturismul cat mai mult din spatiul drumului sa ne semnalizam prezenta cu lumina intermitenta de avarie. Acesta va oferii o vizibilitate buna la pozitia autoturismului nostru avertizand ceilalti participanti la trafic ca suntem in pana.

In timpul mersului se poate intampla ca autoturismul sa fie improscat cu noroi de un alt autovehicul murdarind geamurile si oglinda retrovizoare. Daca nu se poate curata murdaria cu stergatorul de geam din interior, atunci mai bine sa ne oprim intr-o parcare sau benzinarie pentru a curata parbrizul suficient, si sa continuam drumul cu o vizibilitate  mai buna, in loc sa continuam drumul cu vizibilitate redusa.

Este de recomandat ca in cazul scaderii vizibilitatii pe carosabil, datorita cetii sau vreme nefavorabila, sa aprindeti proiectoarele ceata, care pe langa faptul ca ne creste vizibilitatea pe carosabil pe distante mici, ne face si mai vizibili pentru ceilalti participanti la trafic. Trebuie insa stiut ca datorita luminii puternice pe care emite, si care poate deranja ceilalti participanti la trafic, utilizarea de proiectoare ceata in cazul in care vremea este buna si nu necesita utilizarea lui este interzisa de lege si se pedepseste conform legii.

Utilizand aceste mici trucuri putem sa reducem efectele negative care pot aparea datorita reducerii vizibilitatii pe carosabil.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Sunt femeie, iar imaginea mea conteaza in orice imprejurare!
Articolul următor
Atestate informatica de cea mai buna calitate
pni.ro
Meniu