Culorile si rolul lor in viata copiilor

Culorile joaca un rol deosebit de important in viata noastra, pentru ca ne influenteaza direct dispozitia si starea noastra sufleteasca. De mici, copiii sunt fascinati de culori si mai ales de combinarea acestora. Multitudinea de tonuri se regaseste atat in jucariile pe care le indragesc, cat si in desenele lor. Inainte de alfabet, ei invata limbajul culorilor. Chiar daca verbal, nu pot face diferenta intre ele, ei stiu care culori corespund diferitelor obiecte. Pentru ei, culoarea este un mod de identificare. Stiu ca verdele se asociaza cu iarba, albastrul cu cerul, galbenul cu soarele, rosu cu marul. Este important pentru copil sa fie familiarizat de mic cu paleta cromatica, pentru a-i da posibilitatea sa cunoasca cat mai multe nuante. Chiar daca orice suprafata ii iese in cale devine o panza de pictat pentru el, asta inseamna ca el experimenteaza, face asocieri de culoare, se joaca si nu trebuie sa fie un motiv de suparare pentru parinti.

Sa nu uitam ca o jucarie il poate face pe copil sa cunoasca mai repede si intr-un mod placut diverse lucruri. Jocurile educative sunt pe cat de valoroase, pe atat de utile. Asa sunt si jocurile online de colorat pentru copii. Sunt ca un liant intre realitatea copilului si realitatea sociala. Prin joc, copilul intra intr-o alta lume magica, uitand de cea obisnuita. Prin initiativa si cutezanta, copilul incearca lucruri noi si isi invinge timiditatea. Culorile au un limbaj al lor si sunt considerate o modalitate de exprimare. Ele ni se intruchipeaza intr-un numar imens de forme si imagini. Omul foloseste culorile si se exprima prin intermediul acestora.

Preferinta pentru culori este influentata si de varsta si de sex. Astfel, copiii, tinerii, femeile, in general, prefera culorile luminoase, deschise. La batrani si la barbati, se constata mai degraba o preferinta pentru culorile mai sobre, mai sterse. Oamenii, reactioneaza diferit la actiunea diferitelor culori. In momentul in care alegem o culoare, ne proiectam in exterior starile si trairile interioare. Forta culorilor este in stare sa modifice starea psihologica, sa vindece depresii, sa creasca randamentul muncii, sa sporeasca imaginatia, chiar sa modifice spatiul, sa il mareasca, sau sa il micsoreze.

Culorile si-au pus amprenta pe sufletul omenesc. Culoarea confortabila, contribuie la confortul de ansamblu al individului. Jocul de colorat este o activitate distractiva, practicata de placere, de catre copii. El sporeste interesul de cunoastere fata de culori, fata de lumea inconjuratoare, aduce varietate si bucurie copiilor.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Folosirea luminilor de proiectoare ceata
Articolul următor
Cat de utile sunt chingile de ancorare
pni.ro
Meniu