Cultura romaneasca in lacasurile de cult crestine – Manastirea Bistrita

Lacasurile de cult din tara noastra sunt destul de numeroase si foarte multe dintre ele dainuiesc de sute de ani, inca dinainte ca Tara Romaneasca sa se fi unit cu Moldova si Transilvania. Cele mai multe au fost ctitorite fie de domnitori, fie de boieri. Se stie despre Stefan cel Mare ca a ctitorit un numar foarte mare de biserici, ca semn al victoriilor pe care le-a obtinut in luptele cu otomanii sau tatarii. Tocmai de aceea multe dintre manastirile sau bisericile pe care le vedem astazi, sunt de fapt constructii datate de acum sute de ani. Faptul ca ele inca exista, chiar daca de multe ori a fost nevoie sa fie recladite sau restaurate, nu arata decat dorinta romanilor de a ramane cat mai aproape de religie, de a ramane intr-o conexiune continua cu ceea ce tine de spiritualitate, dar mai ales faptu ca romanii si-au gasit intotdeauna un loc de refugiu in credinta, in momentele de restriste.

Biserica romaneasca a fost mult timp legata de scoala romaneasca. Un bun exemplu in acest sens este manastirea Bistrita, manastirea unde a fost tiparita prima carte in limba romaneasca si mai mult decat atat, manastirea unde au fost scoli de fete, dar si scoala de instruire pentru cei care urmau sa devina invatatori la scoala primara. De fapt, aici au fost sedimentate cunostintele a multi tineri care au condus mai departe catre evolutie si cunoastere.

Alexandru Odobescu spunea despre biblioteca manastirii Bistrita ca are una dintre cele mai frumoase coletii de carte veche, carti care de altfel nu se gasesc nici la Biblioteca Nationala, manuscrise care ar trebui pastrate foarte bine datorita valorii lor istorice, nu neaparat religioase. In aceasta manastire se afla documente oficiale romanesti de acum sute de ani, devenind astfel izvoare scrise ale istoriei romanesti.

Tot manastirea Bistrita a ajuns sa fie si spital pentru copii cu dizabilitati, in timpul comunismului, cand religia nu era foarte bine tolerata. Dupa caderea comunismului, aceasta a fost reabilitate complet, au fost aduse maicute, iar viata monahala a inceput sa isi faca simtita prezenta intr-un mod placut, in zilele noastre cu din ce in ce mai multi vizitatori.

Chiar daca nu mai sunt aceleasi ziduri, manastirea sta in acelasi loc de vreme indelungata, pastrand astfel sfintenia, dar si maturia unei istorii sangeroase pe de o parte, dar plina de speranta si credinta pe de alta parte. Fiecare rezidire, reabilitare nu face decat sa demonstreze ca romanii au credinta si raman aproape de cele sfinte, indeferent de cat de grele sunt perioadele prin care trec. Intoarcerea la spiritualitate este de fiecare data la fel de puternica.

Ca sa ajungi la manastirea Bistrita trebuie sa ajungi mai intai in judetul Valcea, si probabil ca o sa treci si prin localitatea Horezu, care se gaseste la 12 km distanta de aceasta manastire. Multi turisti isi cauta cazare in Horezu, de cele mai multe ori intr-o pensiune, iar in calatoriile lor ajung si la Manastirea Bistrita unde afla de la maicute si alte povesti si legende despre viata manastirii de-a lungul anilor si viata monahala plina de pace si liniste.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Avantajele pentru sediu social la avocat
Articolul următor
Mentinerea uneii relatii la distanta
pni.ro
Meniu