Cum alegem Scaunul auto perfect pentru copil

Siguranta copilului este cel mai important lucru pentru orice parinte. Acestia fac orice pentru a garanta siguranta micutului si avand in vedere ca mersul cu masina a devenit o parte importanta din viata de zi cu zi tot mai multi parinti se orienteaza spre achizitionarea unor scaune auto. In special avand in vedere ca din 2007 toti copii cu varsta sub 3 ani trebuie transportati cu masina doar in scaune auto omologate.

Problema este ca si magazinele au prins acest trend si au inceput sa apara pe piata din romania zeci de marci care produc scaune auto, toate la preturi diferite si toate diferite intre ele. Deci cum alegem din sutele de produse, cel mai bun scaun auto pentru copil.

O metoda ar fi testele de siguranta de pe net. Insa trebuie sa avem foarte mare grija la cateva aspecte, cum ar fi masina pe care a fost testat scaunul, deoarece un scaun cu rezultate foarte bune testat pe o masina mica ar putea avea rezultate dezastruoase intr-o masina mare. Un alt aspect este tipul de coliziune la care a fost testat scaunul deoarece ,spre exemplu, unele teste sunt facute doar pentru coliziunile frontale deci nu exista date despre cum se comporta scaunul auto in celelalte coliziuni. Tot odata scaunele auto cu note foarte bune in testele de siguranta sunt in general foarte scumpe, tocmai din cauza ca au garantia calitatii oferita de teste, insa s-ar putea ca scaunul sa nu isi merite banii in sensul ca desi este mai bun ca celelalte, diferenta in siguranta sa nu fie atat de mare incat sa justifice pretul.

Un alt aspect extrem de important in alegerea scaunului auto este greutatea copilului. Toate scaunele auto sunt impartite in categorii de greutate. Daca copilul este mai mic decat greutatea minima apare riscul ca in eventualitatea unui accident el sa sara din scaun sau sa fie lovit de centuri. Daca copilul este prea mare atunci el nu va sta deloc confortabil si datorita greutatii sporite scaunul poate ceda.

Categoriile pe greutati sunt  aceleasi pe orice magazin online pentru copii pe care il vizitati si sunt urmatoarele: 0 – 13 Kg (sau mai numite si tip scoica) , 0 – 18 Kg, 9 – 18 Kg, 9 – 25 Kg, 9 – 36 Kg, 15 – 36 Kg. Observam ca unele categorii de scaune auto se intercaleaza sau chiar includ complet alta categorie. Diferentele dintre ele sunt insa mari atat la pret cat si la siguranta. Spre exemplu un scaun din categoria 9 – 36 Kg, este mai scump deoarece poate fi folosit o perioada mai lunga de timp, in schimb pierde din siguranta datorita sistemelor de ajustare ce ii permit sa fie reglat pentru diferite greutati ale copilului. Scaunele auto din categoriile mai restranse au un plus la siguranta deoarece designul lor este realizat special pentru o anumita greutate.

Scaunele auto nu sunt la fel, fiecare marca avand sistemul ei de prindere de bancheta si din cauza acestui fapt trebuie sa verificam daca scaunul auto se potriveste cu bancheta masinii noastre. De preferat ar fi ca inaintea achizitionarii unui scaun auto sa fie testata compatibilitatea acestuia cu masina. Sau ca magazinul care vinde scaunul auto are posibilitatea de returnare sau schimbare a produsului.

Pentru persoanele care au un buget restrans si doresc achizitionarea unui scaun auto second-hand este recomandat sa aiba foarte mare grija la istoricul scaunului, deoarece in urma unui accident integritatea scaunului poate fi serios compromisa chiar daca la prima vedere acesta pare in stare perfecta. De preferat ar fi achizitionarea unui scaun nou dintr-o categorie mica de greutate(9-18 sau 15 -36) deoarece acestea sunt mai ieftine ca scaunele auto din categoriile mari (9-25 sau 9-36). O sugestie buna in acest sens ar fi aceste scaune auto pe care il gasiti in magazinul pentru copii Copiidevis.ro.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Avantaje ale serviciilor de livrare mancare Sector 1
Articolul următor
Jeansi evazati sunt din nou la moda
pni.ro
Meniu