Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Scoala de soferi nu reuseste intotdeauna sa pregateasca viitorii soferi pentru toate conditiile de trafic. Condusul pe timp de ploaie se numara printre cele mai mari provocari pentru un sofer incepator. Atunci cand carosabilul este ud, masina devine mai greu de controlat, in mod special la viteza mare. Lipsa de vizibilitate si pericolul de acvaplanare sunt cele mai mari provocari in ceea ce priveste condusul pe timp de ploaie.

Pentru soferii care s-au pregatit si au obtinut examenul de sofer pe timp de vara, toamna vine cu provocari pentru care nu sunt de multe ori pregatiti. Sezonul ploios inseamna ca soferii trebuie sa se adapteze la un alt set de reguli de conduita preventiva.

www.ODAT.ro a realizat o lista cu greselile pe care soferii incepatori trebuie sa le evite pentru a conduce in siguranta atunci cand carosabilul este ud.

1. Viteza excesiva

Aceasta este o greseala indiferent de vreme si situatia din trafic. In mod special pe vreme ploioasa, viteza poate duce la formarea fenomenului extrem de periculos de acvaplanare.

Acvaplanarea este fenomenul in care sub rotile masinii se formeaza o polita de apa ce intrerupe contactul cu carosabilul. Anvelopele care sunt afectate de acest fenomen pierd aderenta, iar frana nu mai functioneaza. Acvaplanarea este motivul din spatele celor mai multe accidente cauzate de derapari pe timp de ploaie.

2. Neincadrarea corecta in banda de circulatie

Una dintre regulile mai putin cunoscute legate de condusul pe timp de ploaie are legatura cu modul in care soferul se incadreaza in banda de circulatie. Masinile care circula prea aproape de marginea carosabilului sunt in pericol din mai multe motive:

  • Derapajul necontrolat ce poate aparea pe suprafata uda este mai greu de redresat;
  • La marginea carosabilului se strange de obicei apa, crescand pericolul de acvaplanare;
  • Anvelopele pot ridica apa stransa pe carosabil scazand vizibilitatea.

3. Stergatoare sau faruri nefunctionale

Pe vreme buna, un stergator care nu functioneaza poate parea o problema prea putin importanta. Atunci cand soferii se confrunta cu rafalele torentiale de ploaie insa, stergatorul nefunctional poate afecta puternic vizibilitatea. Starea stergatoarelor trebuie verificata periodic pentru ca o furtuna poate surprinde soferii fara nici un avertisment, in mod special la drum lung.

O alta greseala facuta de soferii incepatori atunci cand pleaca la drum pe timp de ploaie este circularea cu farurile stinse. www.ODAT.ro sfatuieste soferii sa isi aprinda farurile imediat ce se confrunta cu o situatie in care trebuie sa conduca pe timp de ploaie. Ploaia in general si in mod special ploaia deasa scad vizibilitatea. Faza scurta a farurilor trebuie aprinsa inclusiv pe timp de zi, pentru ca ceilalti participanti la trafic sa se poata orienta.

4. Zonele inundate

In orase exista anumite zone care se inunda la fiecare ploaie ceva mai puternica. Soferii sunt sfatuiti sa evite aceste zone atunci cand conduc pe timp de ploaie. Zonele inundate incetinesc si pot chiar bloca traficul. In plus, masinile pe benzina pot fi afectate daca apa ajunge la motor.

La drum lung, zonele inundate sunt cu atat mai periculoase pentru ca pot fi cauzate de viitori sau pot fi semnul unor viituri iminente.

5. Evitarea drumurilor lungi cand vremea este nefavorabila

Acest sfat nu se aplica doar soferilor incepatori. Anotimpul ploios face deplasarea pe distante lungi destul de periculoasa, in mod special cand se merge pe autostrazi, unde limita de viteza permite circularea la viteza mare. Ca o regula, pe timp de ploaie viteza trebuie redusa cu cel putin 20 km/h fata de limita admisa.

Daca este posibila reprogramarea calatoriei pentru o perioada in care vremea este favorabila. Daca reprogramarea nu este posibila, atunci se recomanda urmarea pasilor mai sus mentionati pentru siguranta.

About The Author

Related Posts