Cum functioneaza proiectoarele ceata

Proiector ceata autoturisme

Proiector ceata autoturisme

Proiectoarele de ceata sunt construite exclusiv pentru mersul pe timp de ceata, constructia acestui proiector ceata si modul de functionare arata exact acest lucru. Pentru a vedea exact diferenta intre faruri cu faza scurta sau lunga si proiectoarele ceata trebuie sa facem o scurta analiza.

Daca utilizam faruri cu faza lunga in ceata, se creaza in fata masinii reflexia luminii in particulele de apa ca un perete, si in loc sa creasca vizibilitatea, practic nu se mai vede nimic. In cazul farurilor de faza scurta care este orientata spre carosabil, in cazul conditiilor meteorologice nefavorabile vizibilitatea este mai buna, se pot vedea marcajele de pe drum oferind niste repere in timpul condusului.

Pozitia la proiectoarele de ceata sunt pozitionate cat mai jos in bara de protectia a autoturismului, iar luminile sunt difuze si sunt orientate spre carosabil.

Lumina difuza la proiectoare ceata in loc sa creeze reflectie reuseste sa treaca de ceata luminand carosabilul. Problema cu lumina difuza este ca functioneaza pe distante scurte, maxim 10 m, de aceea aceasta lumina trebuie utilizata doar in conditii meteorologice care impun utilizarea lor .

Totodata aceste conditii meteorologice impun si reducerea vitezei de circulatie, deci faptul ca vizibilitatea este relativ mai buna doar pe distante scurte nu afecteaza conducerea.

Proiectoarele de ceata sunt proiectoare aditionale, cea ce inseamna ca pot fi utilizate ca si completare la o alta sursa de iluminare a drumului. Cea mai buna solutie este sa fie utilizate impreuna cu faruri cu faza scurta sau lumina de intalnire.

Proiectoarele de ceata nu lumineaza mai bine ca farurile de aceea reusesc sa faca vizibilitate mai buna in timpul conditiilor meteorologice nefavorabile, ci mai degraba datorita pozitiei pe care le au si a luminii difuze. Pozitionarea proiectoarelor de ceata foarte aproape de nivelul carosabilului reuseste sa lumineze drumul intr-un fel pe sub plafonul de ceata facand vizibile toate obstacolele de pe drum.

In majoritatea cazurilor ceata pluteste deasupra drumului la 10-20 de cm, un proiector de ceata care lumineaza de la acest nivel are o eficacitate mai mare decat una care este pus de exemplu pe capota masinii. Pozitia proiectoarelor de ceata in bara de protectia a masinii este foarte buna, orientarea lor fiind in jos si dreapta pentru vizibilitatea cat mai buna a carosabilului, in cazul farurilor pentru iluminare intensa aceasta pozitie nu este buna, farurile avand scopul de a ilumina la o distanta mult mai mare.

Daca vorbim despre proiectoare ceata halogen, trebuie sa amintim ca datorita luminii puternice emanate acestea nu pot fi utilizate in conditii meteorologice normale, datorita faptului ca deranjeaza ceilalti participanti la trafic care circula pe contrasens. Nerespectarea acestei reguli de circulatie este considerata contraventie si se incalcarea lui este sanctionata cu amenda.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cistite recurente?
Articolul următor
Jocuri pentru mamici si tatici cu fetite
pni.ro
Meniu