Cum sa conduci in siguranta, sfaturi pentru incepatori

cum-sa-conduci-in-siguranta

Ca sa invatam sa conducem in siguranta avem nevoie de multa experienta acumulata in timp. Cu toate ca este relativ usor sa primesti carnetul de sofer, odata dobandit nu inseamna ca deja esti un conducator auto experimentat si sigur.

Primirea carnetului de sofer inseamna ca detinatorul are o baza teoretica si practica despre conducerea in siguranta dar asta inca nu il face un conducator auto experimentat si sigur, pentru asta are nevoie de foarte multa experienta in spatele volanului.

Pentru a ajuta conducatorii auto si neexperimentati in urmatoarele vom insirui cateva sfaturi care ii pot ajuta sa porneasca cu dreptul in acumularea experientei si la ce sa fie atenti cand trec de la masina de scoala la o alta masina.

La soala de soferi cursantul conduce masina scolii care rareori este de acelasi tip cu cel pe care il are acasa si pe care vrea sa-l conduca dupa primirea carnetului de sofer. Masinile se conduc diferit de aceea este nevoie de o scurta perioada de acomodare pentru noul sofer atat la raspunsul masinii la comenzi cat si la afisajele de pe bord care difera de la masina la masina.

Trebuie sa invatam clar ce inseamna semnalizarile si afisajele de pe bordul masinii pe care dorim sa o conducem, unde sunt si cum se folosesc comutatoarele pentru lampi de semnalizare, stergatorul de parbriz si claxonul ca la nevoie sa le putem utiliza automat fara sa fim nevoiti sa ne gandim unde se afla si cum sa le pornim.

Cu toate ca pare un lucru banal dar alimentarea cu benzina este un aspect important in conducerea auto, este bine sa vedem cum se dezsurubeaza capacul si de pe care parte se alimenteaza masina ca sa nu ajungem in situatia sa ne incadram gresit la benzinarie deranjand astfel si pe ceilalti.

Trebuie sa cunoastem partile componente importante ale masinii, sa stim unde este motorul, unde sa cautam bateria sau unde este roata de rezerva cu uneltele de stricta necesitate pentru cazul in care ramanem in pana.

Daca ne-am familiarizat cat de cat cu masina si dorim sa pornim la primul drum singur este important sa incepem cu o verificare amanuntita a masinii ca sa nu pornim din prima cu probleme. Primul lucru ce trebuie sa-l facem cand intram intr-o masina este sa reglam scaunul, trebuie sa stam confortabil si sa nu ne deranjeze nimic in timpul condusului ca sa nu ne distraga atentia de la condus.

Se regleaza oglinzile retrovizoare pentru a avea o vizibilitate cat mai buna a masinilor de pe carosabil si in spate si in lateral. Oglinzile retrovizoare trebuie reglate de fiecare data dupa reglarea scaunului pentru ca dupa ce se schimba pozitia acestuia, se schimba si unghiul de vedere in oglinzile retrovizoare.

Urmeaza verificarea lampilor de semnalizare si a proiectoarelor, daca suntem singuri este important sa coboram si sa vedem daca chiar functioneaza corect si vizibil si sa curatam aceste lampi daca simtim ca este necesar.

Daca tot am coborat din masina putem verifica inainte de plecare si pneurile daca sunt sau nu suficient de umflate si daca roata de rezerva este la locul ei, umflata si pregatita pentru a fi utilizata.

Condusul poate parea stresant la inceput, daca simtiti nevoia chemati pe cineva deja experimentat cu dvs, la primul drum, chiar daca nu intervine in timpul condusului, simpla prezenta a unei persoane cu experienta va poate da mai multa incredere in propriile forte. La inceput sa alegem sa conducem doar in vreme buna pana conducerea devine un reflex si nu mai trebuie sa ne gandim de fiecare data la ce urmeaza, ce trebuie sa fac, ce pedala sa apas etc. dupa care putem trece la conducerea noaptea sau la sofatul in conditii meteorologice nefavorabile.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Colaborarea cu specialistul in amenajari gradini
Articolul următor
Cauzele spirituale ale bolilor
pni.ro
Meniu