Cum sa decorezi gradina cu arbusti ornamentali

Exista unele elemente decorative cum sunt arbustii ornamentali de gradina care apar in majoritatea gradinilor cu rol decorativ sau de camuflaj. La proiectarea unei gradini arhitectul peisagist ia in considerare in primul rand tematica pe care o va avea, va alege elementele de atractie si va compune desenul gradinii in asa fel incat vizitatorul sa fie condus la o plimbare in lumea lui imaginara fara sa fie perturbat de alte elemente deranjante sau inestetice.

Arhitectul peisagist va utiliza materiale naturale sau artificiale in amenajarea gradinii, depinzand mult de nevoile si de posibilitatile de care dispune din punct de vedere arhitectural. De cele mai multe ori cand se incepe amenajarea gradinii multe elemente fixe sunt deja puse si ele nu pot fi mutate sau costurile ar fi prea mari de aceea nu merita sa se faca aceste investitii.

Cand vorbim de elemente fixe ne referim la trepte, borduri sau diferite spatii care sunt cimentate, diferite constructii sau garduri care nu intotdeauna au fost proiectate in asa fel incat sa fie in armonie cu natura. In conceptia omului de rand gardurile au mai mult rol de protectie decat unul decorativ sau usor acoperitor, asa ca au aparut gardurile din fier si tabla de multe ori cu iz industrial ceea ce rupe armonia naturala a oricarui spatiu amenajat.

De multe ori putem observa in filmele occidentale tendintele arhitecturale in amenajari gradini. Sunt spatii mari, naturale in care gardurile mari lipsesc cu desavarsire sau se rezuma la garduri mici din lemn ca semn al delimitarii proprietatii si nicidecum pentru apararea impotriva hotilor. Viata sociala din tara noastra ne-a invatat ca proprietatea privata trebuie protejata cu garduri de fier de multe ori robuste si inestetice iar acest lucru poate aduce batai de cap oricarui arhitect peisagist.

Cea mai usoara metoda de mascare a acestor elemente fixe de multe ori inestetice si transformarea imaginii industriale intr-una naturala este utilizarea unor arbusti ornamentali decorativi plantati in grup pentru a forma un perete natural, acoperitor, in asa fel incat in loc de imaginea inestetica a gardului sa ne intampine plantele si textura frunzelor lor.

 

autoechipat.ro
Articolul precedent
Masina veche cu piese si accesorii auto noi
Articolul următor
Pregatirea autovehiculelor in functie de anotimp
pni.ro
Meniu