Cum sa economisiti carburanti

Datorita crizei economice mondiale a crescut interesul general pentru a fi mai econom in tot ce facem. Una din activitatile generale a fiecaruia dintre noi este deplasarea zilnica la locul de munca, si acesta in cele mai multe cazuri este facut cu autovehicolul personal. De aici vine ideea ca prin economisiriea de carburant putem face si o economisire in bugetul familiei.

Exista foarte multe accesorii auto care promit reducerea consumului de combustibil, dar nu trebuie neaparat sa cumparam nu stiu ce aparat sau accesorii auto pentru a face economisire, ci se poate face prin simpla schimbare de obiceiuri, intretinerea corecta a autoturismului personal si invatarea a unor tehnici si trucuri de conducere prin care putem sa ne atingem telul.

  • Prima regula este sa avem autoturismul personal in perfecta stare de functionare, orice problema de functionare a bujiilor, a filtrului de aer sau a altor piese auto poate cauza o crestere de consum. O masina reglata corespunzator va avea un consum mic, daca observam cresterea consumului de carburanti este bine sa apelam la un specialist pentru verificarea si reglarea autoturismului.
  • Multi au obiceiul ca inainte de pornirea la drum sa lase motorul sa se incalzeasca, ruland motorul liber 3-4 minute. Acest obicei este utilizat mai ales iarna, dar sunt unii conducatori auto care si vara procedeaza la fel. Motoarele noi nu mai necesita aceasta incalzire mai ales cu uleiurile de calitate care protejeaza suficient motorul, si pot fi pornite fara probleme.
  • Tot iarna, este posibil ca pe autoturism sa se depuna zapada si gheata. Este bine sa curatam vehicolul inainte de pornire ca sa nu ingreunam sistemele de incalzire si dezghetare, totodata sa nu caram cu noi un plus de greutate care din nou cauzeaza cresterea consumului de combustibil.
  • Luati jos portbagajul sau suportul pentru portbagaj daca nu este necesar. Acestea creaza rezistenta la vant care reduce viteza vehicolului si creste consumul de carburant.
  • Anvelopele uzate sau slab umflate au la fel efectul de  crestere a consumului de combustibil, datorita cresterii aderentei si rezistentei de rulare. Inainte de pornire la un drum mai lung este bine sa verificam presiunea la roti si in cazul in care este nevoie sa-l umflam.
  • Schimbati stilul de conducere daca obisnuiti sa utilizati frecvent farna. Este mai economic sa mergem cu o viteza constanta la turatia optima decat sa conducem cu accelerari si franari in dorinta de a ajunge cat mai repede la destinatie.
  • Cand va apropiati de semafoare, reduceti viteza de deplasare fara o franare brusca, ridicand piciorul de pe acceleratie si lasand masina sa se apropie incet. La fel trebuie sa procedati si in cazul unui ambuteiaj, iar daca aveti posibilitatea, dupa ce v-ati asigurat in oglinda retrovizoare schimbati banda de circulatie pentru a evita oprirea. Astfel nu veti pierde din viteza si nu va trebui sa accelerati excesiv.
autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum sa-ti protejezi masina de zgaraieturi
Articolul următor
Istoria jocurilor
pni.ro
Meniu