Cum sa economisiti din costurile unui autoturism

Cand ne hotaram sa cumparam un autoturism trebuie sa ne asiguram ca acele costuri pe care le implica mai pot incape in bugetul familiei.

Am citit foarte multe trucuri pe care daca le utilizezi vei putea economisi din cheltuielile  masinii pentru bugetul familiei, unele sunt foarte eficiente, altele par banale, important este ca toti soferii incearca diferite metode ca sa reduca consumul sau sa faca economii.

Oricum cel mai important aspect in economisire incepe la alegerea automobilului, costurile pe care le vei avea sunt in mare masura legate de tipul de masina pe care o achizitionezi. Trebuie sa analizezi prima data nevoile tale si sa achizitionezi autoturismul in conformitate cu aceste nevoi.

Tuturor ne plac autoturismele sport sau cele 4×4, dar daca vrei sa fii posesor al unui astfel de autoturism trebuie sa fii pregatit de cheltuieli mult mai mari decat in cazul unei masini mici.

In plus daca te gandesti la economisire inca de la inceput, iti dai seama ca nu este sigur ca ai nevoie de o masina sport sau un autoturism 4×4, o astfel de masina ar putea fi prea mult pentru posibilitatile tale actuale. Sa nu uitam nici faptul ca o masina nu costa doar la cumparare, ci are un cost de intretinere si de reparare, cost in care intra si pretul pieselor  auto si  cel al accesoriilor suplimentare.

Sunt multe masini exotice care pot fi cumparate la un pret relativ bun, insa nu poti comanda piese si accesorii auto doar la reprezentata firmei, unde preturile sunt mai piperate decat in alta parte. Sunt insa masini la care unele piese si accesorii auto sunt compatibile cu cele de la alte masini si le poti cumpara din orice magazin de piese auto. Un exemplu ar fi proiectorul de ceata de la Dacia Logan, care este compatibil si cu cele de pe unele serii de masini de la Renault, Peugeot sau Opel.

Si acest lucru arata ca este foarte important ca la alegerea unui autoturism economic trebuie sa vedem nu numai consumul propriu zis ci si costul de intretinere si respectiv pretul pieselor de schimb.

Dupa ce am cumparat autoturismul, intr-un fel am hotarat in mare costurile aferente pe care trebuie sa le avem pentru acesta, putem doar sa facem unele mici schimbari in modul nostru de conducere pentru a reduce un pic mai mult din cheltuieli. Cei mai multi oameni pot reduce aproximativ cu 20% cheltuielile doar schimband unele obiceiuri pe care le au.

Una din cele mai interesante metode despre care am citit a fost sa cumperi combustibil dimineata devreme sau seara tarziu. Dimineata si seara temperatura este mai scazuta iar benzina devine mai densa la temperaturi mai reci. Pompa de banzina nu masoara densitatea ci volumul de combustibil, o sa scoateti un kilometraj mai bun cu combustibilul cumparat. Probabil ca nu veti economisi foarte multi bani, dar cum spune romanul, mic cu mic se aduna, si acest obicei de a cumpara benzina cand este rece afara poate fi o modalitate de economisire.

O alta problema este ca cei mai multi oameni utilizeaza autoturismul mai mult decat este nevoie, este important sa utilizati masina doar atunci cand intr-adevar aveti nevoie. Este o cheltuiala in plus daca mergem chiar si pana  la magazinul de la coltul strazii cu masina, in plus este foarte sanatos sa mergem pe jos sau cu bicicleta.

Trebuie sa constientizam ca masinile sunt cele mai economice atunci cand circulam la o viteza constanta pe o portiune de drum lung fara accelerari si frane alternative. Chiar daca trebuie sa faceti naveta zilnic, o puteti face intr-un mod in care sa consumati cat mai putina benzina.

Multe persoane se trezesc tarziu si se grabesc la locul de munca, intra in depasiri si utilizeaza alternativ frana si acceleratia, ceea ce duce la un consum crescut. Aceasta metoda este atat periculoasa cat si costisitoare, daca schimbati metoda de conducere veti avea numai de castigat.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Pretul unui autoturism
Articolul următor
Scule si unelte pentru prelucrarea metalelor
pni.ro
Meniu