Cum sa eliminam efectele iernii de pe autoturism

Perioada de iarna isi pune amprenta pe autovehicule, mai ales daca au fost parcate pe strada in frig si nu au fost facute toate manevrele de intretinere ale acestora. Intr-un articol anterior am vorbit despre pornirea autovehiculelor dupa perioada de pauza de iarna dar asta este doar inceputul in reabilitarea unui autovehicul pentru a putea fi utilizat din nou in siguranta.

Unul dintre efectele stationarii  unui autovehicul este schimbarea vascozitatii uleiului de motor. Cum am zis si in articolul anterior dupa pornire masina trebuie lasata sa se incalzeasca si ungerea motorului trebuie facuta corect. Pe masura ce masina ruleaza in relanti, uleiul de motor isi primeste inapoi vascozitatea originala, astfel asigurand lubrifierea optima a motorului.

Daca nu asteptam putin ca uleiul de motor sa-si recapete calitatile, prin fortare, motorul se incalzeste si datorita frecarii excesive se poate strica, ceea ce nu se intampla daca ungerea lui este corecta.

O alta problema ce poate aparea este degradarea elementelor din cauciuc care din cauza frigului se pot intari iar la incalzirea rapida se pot crapa. Daca masina este pornita incet si treptat atunci si aceste elemente din cauciuc se incalzesc treptat si nu crapa. Pentru a elimina riscurile dupa pornirea autoturismului este important sa verificam toate aceste elemente pentru a vedea daca nu sunt cumva scurgeri.

Dupa ce se incalzeste masina si nu observam scurgeri sau alte probleme, putem porni aerul conditionat chiar punandu-l pe diferite trepte pentru a reimprospata aerul din conducte si a dezmorti si compresorul si lichidul din el.

In mod normal, in timp ce masina ruleaza in relanti, avem timp suficient sa deschidem usile pentru a aerisi masina, timp in care putetm curata parbrizul, lampile si oglinzile retrovizoare pregatindu-le de drum. Daca masina a stat mult timp pe strada si mai sunt bucati de zapada inghetata pe ea, este bine sa o lasati sa se dezghete singura pentru a nu-i zgaria tabla. Daca nu depistati gheata sau zapada inghetata pe caroserie puteti trece mai tarziu si la o spalatorie auto pentru o curatare completa.

 

autoechipat.ro
Articolul precedent
Pornirea autoturismelor dupa iarna
Articolul următor
Elemente importante in gradinile japoneze
pni.ro
Meniu