Cum se utilizeaza chinga de ridicare

In foarte multe cazuri trebuie sa ridicam diverse materiale sau obiecte de mari dimensiuni in asa fel incat sa nu deterioram suprafata obiectului rspectiv. In aceste cazuri putem utiliza chingile de ridicare.

Chingile de ridicare sunt curele tesute din fibre sintetice in conformitate cu standardele europene, si pot fi tesuturi textile plane sau curele textile cu tesuturi de forma rotunda.

Pot fi fabricate din urmatoarele materiale:

  • poliester PES
  • poliamida PA
  • polipropilena PP

Chingile de ridicare sunt de mai multe forme si utilitati. O sa prezint cateva din aceste chingi si cum sunt utilizate.

Chinga de ridicare plata este o chinga de tesut plan echipat la ambele capete cu urechi pentru agatare. Aceste chingi sunt utilizate pentru ridicarea obiectelor mari, se utilizeaza ori desfasurat, cand la un capat este obiectul iar la celalalt capat este agatat pe carligul de macara, sau atarnat cand ambele urechi sunt agatate de carlig iar obiectul este asezat in bolta produsa. In al doilea caz puterea de ridicare la chiga de ridicare se dubleaza.

Chinga de ridicare cu inele este o chinga de tesut plan echipat cu inele metalice de care se agata pentru o rezistenta mai mare la uzura.

Chinga de ridicare circulara utilizat la ridicarea obiectelor tip snop. Usor de folosit si mai ieftin decat celelalte tipuri de chingi de ridicare.

Chinga de ridicare cu 1, 2, 3, sau 4 brate, echipate cu carlige de diferite tipuri la varfuri, si inel la celalalt varf. Aceste chingi sunt foarte foarte rezistente si sunt utile in cazul obiectelor cu forme diverse.

Chinga de ridicare pentru conducte este o chinga de inalta rezistenta cu o latime relativ lata, utilizata pentru manevrarea conductelor.

Chingile trebuie sa le alegeti in functie de modul de utilizare si sarcina ce trebuie ridicata. Este interzis utilizarea chingilor la ridicarea sarcinilor mai mari decat cele scrise pe ele.
Pozitia chingilor in timpul utilizarii trebuie sa fie obligatoriu intinsa si distribuita uniform. Este interzisa utilizarea chingilor in pozitia suprapusa, innodata, infasurata sau torsionata. Pentru legarea a doua chingi trebuie sa utilizati cheie de tachelaj.
Este obligatorie utilizarea mansoanelor la ridicarea obiectelor cu muchii, acest lucru ajuta si la prelungirea duratei de utilizare a chingilor de ridicare. Neutilizarea mansoanelor duce la uzura si riscul de degradare a chingilor de ridicare.

Pentru a elimina riscurile este interzisa utilizarea chingilor care prezinta:

  • Uzura , taieturi sau rupturi vizibile
  • Daca grosimea chingii s-a redus cu 10% din cauza abraziunii pe anumite portiuni
  • Daca prezinta urme de decolorare
  • Daca prezinta urme de arsuri sau de substante chimice
autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum sa alegeti pantofii de piele?
Articolul următor
Chingi de ridicare si ancorare
pni.ro
Meniu