De ce sa aveti proiectoare de ceata

La venirea primaverii intalnim des fenomenul de ceata densa la primele ore ale diminetii. Acest fenomen meteorologic este intalnit in zonele montane si in special in vai unde intalnim si albia unui rau unde  in urma evaporarii  apei din sol, umiditatea aerului devine saturata si la temperaturi joase se creeaza fenomenul de ceata.

Ceata densa are ca efect reducerea substantiala a vizibilitatii pe carosabil si cresterea riscurilor de accidente. In cazul fenomenului meteorologic de ceata densa, daca utilizam faruri de drum, vom observa ca in fata autovehiculului se creeaza un perete alb laptos de nepatruns de ochii conducatorilor auto. Acest perete nu este altceva decat lumina reflectoarelor care se loveste de particulele de ceata si se reflecta inapoi reducand si mai mult vizibilitatea carosabilului.

Pentru a elimina reducerea vizibilitatii pe carosabil specialistii au construit un proiector special conceput pentru iluminare pe timp de ceata numit si proiector ceata. Aceste proiectoare de ceata au o lumina cu o lungime de unda mai lunga decat cele obisnuite si mai reci. Astfel lumina proiectoarelor de ceata este capabila sa patrunda prin ceata si sa lumineze drumul pe o distanta relativ redusa, ceea ce farurile cu lumini obisnuite nu pot face.

Un alt aspect important este pozitionarea proiectoarelor de ceata, ele sunt montate in bara de protectie cat mai aproape de carosabil si orientate spre drum, astfel lumina proiectoarelor de ceata lumineaza pe sub ceata relevand in special denivelarile din drum pentru a lumina in special pericolele iminente.

De aceea cand intalnim ceata densa si utilizam proiectoare de ceata este important sa reducem viteza vehicolului cu care circulam. Datorita faptului ca proiectoarele de ceata sunt proiectoare cu raza scurta, ele sunt utile la o viteza redusa, utilizarea reflectoarelor de drum la viteza mare este o utilizare ineficienta si periculoasa.

La viteza mare este importat sa vedem o portiune de drum mult mai mare ca sa avem suficient de mult timp pentru a reactiona la evenimentele pe care le intalnim, la o viteza mare timpul de reactie trebuie sa fie mai mare iar daca observam pericolul tarziu nu vom mai avea timp pentru o reactie eficienta.

Cu scurtarea distantei prin mersul pe timp de ceata trebuie lunginta timpul de reactie, ceea ce poate fi facuta doar prin reducerea vitezei de circulatie. Astfel eficienta proiectoarelor de ceata este maxima pentru ca ofera exact de ce avem nevoie, o vedere exacta in imediata apropiere a autovehicolului.

Pentru ca lumina proiectoarelor de ceata este foarte puternica, ele ii pot deranja pe ceilalti participanti la trafic, de aceea utilizarea lor este conditionata de fenomene meteorologice grele, ceata densa sau ninsoare abundenta la care e necesara utilizarea lor.

Utilizarea proiectoarelor de ceata in alte cazuri decat cele in care permite legea este considerata contraventie si se pedepseste conform legii.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Amenajari gradini cu apa
Articolul următor
De la vis pana la gradina amenajata
pni.ro
Meniu