De ce sa utilizezi piese de calitate pentru reparatii?

piese de calitate pentru cutii de viteze camioane

In industria auto auzim frecvent sloganul, “utilizeaza piese de calitate pentru reparatii”. Oare este doar un slogan de marketing sau chiar un sfat prietenesc care are ca scop sa ne protejeze viata si bunurile.

Cert este ca si astazi foarte multi cumpara piese de la dezmembrari datorita pretului redus al acestora. Nu spun ca la dezmembrari nu poti gasi piese de calitate dar nu orice piesa merita cumparata de la dezmembrari.

Trebuie sa fim constienti ca unele piese, in cazul unor defectiuni, ne pot pune in pericol viata sau chiar viata altora. Oare dorim sa ne supunem la astfel de riscuri pentru a economisi putini bani? La aceasta intrebare fiecare in parte trebuie sa raspunda dupa cum crede.

Diferenta dintre carpeala si reparatii de calitate

Incepand de la autoturisme pana la camioane si autoutilitare, toate vehiculele necesita reparatii periodice. Exista o uzura generala a pieselor care in timp va fi din ce in ce mai vizibila. Sistemele nu mai functioneaza ca inainte, timpul de raspuns scade iar oboseala generala a vehiculului isi spune cuvantul.

Nu este de mirare, orice vehicul in timpul functionarii este supus la vibratii si frictiuni intre componente, ceea ce duce in timp la obosirea acestora. Se creeaza mici fisuri invizibile ochiului care slabesc rezistenta pieselor respective.

La orice vehicul, in timpul functionarii, piesele se uzeaza impreuna, creand astfel uzuri complementare intre piese adiacente. In momentul in care se scoate o piesa putin uzata dintr-un vehicul si se pune intr-un alt vehicul ale carei piese nu sunt uzate la fel, incep problemele.

In functie de diferenta uzurii dintre piese, la unele se va accentua uzura pentru ca piesele sa se echilibreze intre ele, iar aceasta poate duce la defectiuni foarte rapid.

Acesta este motivul pentu care un mecanic bun, nu va spune niciodata sa schimbati o singura piesa dintr-un ansamblu de piese uzate, ci va cere sa schimbati tot setul ca lucrarea sa fie de durata si rezistenta.

Garantia se da pe reparatii cu piese noi

Nu prea am vazut nici un service care sa dea garantie pe lucrari efectuate cu piese la mana a doua ci doar la reparatiile cu piese de calitate. Poti sa fii cel mai bun mecanic de motor sau de transmisie daca dupa reparatie se strica piesa montata.

Daca clientul insista ca piesa la mana a doua sa fie montata, chiar daca se monteaza, se va face pe riscul clientului. Unele piese de la second nici nu pot fi montate pentru ca pericliteaza viata celor care le utilizeaza.

Piese la mana a doua se monteaza doar daca inainte sunt verificate cu mare atentie ca sa nu existe deteriorari, semne de uzura sau colorari ale lor. Toate aceste semne arata ca piesa a pierdut din calitate si nu poate fi utilizata intr-un mecanism care lucreaza intr-un mediu sub tensiune.

Munca mecanicului este aceeasi si daca monteaza piese noi si daca monteaza piese de la mana a doua. Diferenta este ca de monteaza piese noi, de calitate, are certitudinea ca mecanismul cutiei de viteze nu se strica dupa o luna si nu este nevoit sa faca aceeasi munca inca o data, din cauza unei piese defecte.

autoechipat.ro
Articolul precedent
De ce se strica cutia de viteze si cum putem elimina riscurile de defectiune?
Articolul următor
Ghid pentru reparatii auto ieftin
pni.ro
Meniu