De ce sunt importante proiectoarele de ceata

Proiectoarele de ceata sunt proiectoare aditionale utilizate pentru iluminarea carosabilului pe vreme nefavorabila, conditii de ceata sau ninsoare abundenta, vezi exemple aici. Multe persoane nu inteleg importanta proiectoarelor de ceata sau nu le utilizeaza corespunzator, de aceea au aparut foarte multe teorii conform carora aceste proiectoare sunt fara rost si ineficiente.

Adevarul este ca proiectoarele de ceata sunt construite cu un scop foarte precis si utilizarea lor in alte scopuri da randament mic si par ineficiente. Pentru a vedea foarte clar utilitatea acestor proiectoare, trebuie sa cunoastem detaliile functionarii.

Proiectoarele auto ceata sunt montate in bara de protectie a autoturismelor, cat mai jos si orientate catre carosabil, avand rolul de a lumina carosabilul in conditii de vizibilitate redusa. Ceata in general pluteste deasupra carosabilului, iar o lumina puternica pozitionata foarte jos poate lumina pe sub ea pentru a lumina carosabilul in imediata apropiere a masinii. Acest mod de iluminare a carosabilului este eficient doar in cazul in care autoturismul ruleaza cu o viteza redusa, deoarece gropile din drum devin mult mai vizibile.

In cazul in care autoturismul ruleaza cu o viteza mare, imediata apropiere nu mai este importanta, acolo este nevoie de o vedere in departare foarte buna pentru ca soferul sa poata evita eventualele probleme din timp. Deci putem spune ca utilizarea proiectoarelor de ceata pe vreme nefavorabila si vizibilitate redusa, nu este eficienta la o viteza mare, ci doar la o viteza adaptata la conditiile meteorologice. La o viteza redusa proiectorul de ceata ofera vizibilitatea necesara pentru a deslusi gropile din carosabil, in imediata apropiere a masinii si astfel conducatorul auto poate executa manevre de ocolire.

Farurile obisnuite ofera o vizibilitate foarte buna pe o portiune de drum mult mai lung decat proiectoarele de ceata, dar in cazul cetii ele sunt total ineficiente. Lumina farurilor in conditii de ceata se reflecta de ceata densa creand in fata masinii un perete alb, vizibilitatea reducandu-se substantial. In aceste cazuri singura posibilitate este reducerea vitezei de circulatie si utilizarea proiectoarelor de ceata pentru a vedea drumul in imediata apropiere a autoturismului.

In conditii de ceata si ninsoare abundenta masinile care utilizeaza proiectoare de ceata sunt mult mai vizibile si pentru ceilalti participanti la trafic, inca o masura de siguranta care ajuta in scaderea riscurilor de accidente.

Cu alte cuvinte eficienta proiectoarelor de ceata depinde de modul si conditiile de utilizare, ele neavand alte utilitati, doar in cazurile amintite mai sus. Daca utilizati proiectoarele de ceata in alte conditii decat cele pentru care au fost proiectate, nu o sa va ajuta prea mult ci este posibil sa devina un factor deranjant pentru ceilalti participanti la trafic.

Utilizarea proiectoarelor de ceata in conditii de vizibilitate care nu necesita utilizarea lor este interzisa datorita luminii puternice pe care o emana si care poate cauza orbire temporara. De aceea utilizarea proiectoarelor de ceata este reglementata de lege, ele putand fi utilizate doar in conditii de vizibilitate redusa datorita caderii abundente de zapada sau ceata.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Aqua Magic Mamaia
Articolul următor
Casa de marcat electronic pentru afacerea dvs
pni.ro
Meniu