Designul gradinilor moderne

design gradina moderna

Cand privim designul gradinilor moderne observam multe elemente de design a caror origine dateaza de sute de ani sau chiar mii de ani. Primele gradini au aparut in China, India si Egipt si simbolizau idealul oamenilor de a trai in armonie cu natura. In istoria gradinaritului sunt reprezentative gradinile suspendate ale Babilonului si gradina de Paradis din Persia.

Amprenta pe care o au aceste stiuri de gradini pe designul gradinilor actuale este foarte puternica, un exemplu concludent fiind Gradinile Zen de inspiratie Japoneza care influenteaza puternic amenajarea gradinilor moderne. Multe gradini au elemente preluate din gradinile japoneze indiferent daca au sau nu tematica lor sau doar imprumuta elemente din aceste tipuri  de gradini.

De multe ori gasim combinatii din mai multe tipuri de gradini cu elemente si materiale noi, cu scopul de a crea un look complet modern si stil. Astfel putem intalni gradini cu terasa si alee pavata cu pietre decorative, materiale noi utilizate in constructia gradinilor moderne combinate cu un colt al gradinii, cu elemente de inspiratie japoneza, cum este de exemplu un altar de gradina langa o mica cascada cu suvoiul apei suierand. Astfel se naste un loc unde se intalneste si se combina stilul modern si practic cu traditia si ideologia gradinilor Japoneze.

In conceptia gradinilor Japoneze intalnim foarte des apa, o idee des preluata in amenajarile de gradini moderne. Ea pot aparea in foarte multe moduri cum ar fi iazuri, cascade sau chiar si fantani arteziene. Des intalnim mici podete care trec peste apa, un alt aspect preluat din stilul gradinilor Japoneze. Combinatia materialelor noi cu cele naturale a dus la conceptii noi si originale dar la fel si elementele naturale persista timpului si isi au locul in stilurile noi de amenajari gradini.

Un exemplu concludent poate fi utilizarea pietrelor numite lespezi pentru construirea unor borduri sau pereti decorativi cu rolul de a delimita, masca sau a defini o anumita parte a gradinii. Aceste lespezi sunt pietre naturale plate care pot fi puse una peste cealalta pentru diferite constructii cu aspect traditional. Mai nou pot fi utilizate diferite tipuri de caramizi din piatra decorativa pentru acelasi scop, diferenta fiind doar aspectul final si incarcatura simbolica a acestora.

Cascadele inspirate din natura au ocupat un loc important in amenajarile de gradini cu apa, aduc un plus de naturalete si originalitate spatiului existent. In filozofia Japoneza, apa simbolizeaza viata iar apa curgatoare ritmul vietii, trecerea timpului. Multa lume alege si astazi sa-si construiasca o cascada din pietre naturale in gradina, mai ales ca tehnologia din ziua de astazi permite reciclarea apei si reintroducerea in circuit. Kalon Garden este o firma de amenajari gradini din Cluj Napoca care proiecteaza, executa si ofera servicii de intretinere gradini. Pentru mai multe informatii vizitiati kalongarden.ro.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Sfaturi de conducere pentru timp de ploaie
Articolul următor
Important in amenajarea gradinii
pni.ro
Meniu