Despre dermatita seboreica

Intalnita la aproximativ 19% din populatie, matreata este una din cele mai des intalnite boli de piele din lume.

Doctorii dermatologi ne spun ca matreata este forma cea mai usoara a unei  boli numite dermatita seboreica, o exema caracterizata prin aparitia unor pete rosiatice acoperite de coji albe uscate sau unsuroase ce pot provoca mancarimi sau senzatii de arsura. Nefiind limitata doar la zona scalpului, dermatita seboreica apare oriunde glandele ce secreta sebum sunt mai active. Astfel putem observa dermatita seboreica si pe frunte, in spatele urechilor, sau chiar in jurul nasului. Alte locuri propice aparitiei dermatitei seboreicie includ zonele din jurul sternului si a buricului, sub sani cat si in zonele inghinale.

Desi nu se cunosc cauzele exacte ce produc aparitia dermatitei seboreice, doctorii dermatologi sustin ca stresul, lipsa odihnei suficiente, mediul foarte cald si uscat dar si tenul gras sunt factori ce favorizeaza aparitia bolii, dealtfel aceasta exema apare mai des la barbati decat la femei. Aparent dermatita seboreica afecteaza mai ales barbatii pentru ca, spun doctorii dermatologi, hormonii masculini sunt cei ce controleaza activitatea glandelor sebacee. Desi dermatita seboreica este prezenta la aproximativ 3% din populatia lumii se observa ca aceasta exista la peste 85% din omenii infectati cu virusul HIV, dermatita seboreica fiind astfel un marker al infectiei.

O specie de ciuperca numita Pityrosporum ovale a fost implicata in aparita acestei mult prea comune boli dar, pana acum cel putin,  doctorii dermatologi nu au putut sa-si dea seama cum de aceasta ciuperca ce este prezenta la toata lumea influenteaza aparitia dermatitei seboreice. Chiar daca nivelul de colonizare al pielii afectate cu acest organism este mai scazut decat cel al pielii sanatoase, dermatita seboreica pare sa raspunda la la medicatia antifungica ceea ce sugereaza ca ciuperca are un rol in dezvoltarea acestei boli.

Pentru a trata dermatita seboreica este recomandat sa consultati medicul dermatolog, acesta fiind singurul in masura de a stabili un tratament corespunzator.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Ancorarea autovehiculelor cu chinga ancorare roata pentru transport sigur
Articolul următor
5 sfaturi pentru alegerea caruciorului ideal
pni.ro
Meniu