Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Sistemul de încalzire cu panouri radiante

O lume noua ne este asternuta în fata an de an si chiar daca uneori o primim cu bucurie, alteori cu scepticism, de fiecare data privim catre noile realizari cu uimire. Omul evolueaza si odata cu el si lucrurile ce il înconjoara. Tehnologia joaca un rol important astazi în viata noastra si daca este folosita asa cum trebuie si cu intentii bune, ne poate fi de mare folos.

Astfel s-a nascut si sistemul de încalzire cu panouri radiante. Din nevoia de economie si usurinta în exploatare, a luat forma un produs care nu doar consuma mai putin în comparatie cu un sistem clasic de încalzire, dar este mult mai usor de instalat si chiar mai sanatos de folosit. Lucrurile prind forme noi si se muleaza pe necesitatile actuale. Asa cum centralele termice si încalzirea pe gaz au înlocuit focul pe lemne, poate si sistemul cu panouri radiante vine în întâmpinarea utilizatorului cu o solutie mai buna. Poate ca puterea gazului nu va fi înlocuita niciodata sau poate va fi. Ce stim însa cu certitudine este faptul ca energia electrica este cea mai curata forma de a pune în miscare noua tehnologie, un lucru pe care îl promoveaza din ce în ce mai multa lume.

Panouri radiante si radiatia infrasosie

Panourile radiante folosesc radiatia infrarosie pentru a încalzi corpurile din imediata apropiere. Asa cum Soarele încalzeste Pamântul si corpurile aflate pe el, la fel se întâmpla si cu panourile radiante. Daca ne punem la un loc umbros, ferit de razele Soarelui, simtim imediat ca ne racorim. Acest lucru se întampla pentru ca nu mai suntem expusi direct efectului de încalzire al Soarelui si primim caldura, în cantitati evident mai mici, de la corpurile deja încalzite din imediata noastra apropiere cum ar fi pamântul sau astfaltul pe care stam.

La fel se întâmpla si în cazul sistemului de încalzire cu panouri radiante. Acestea emana raze infraroaii care încalzesc direct corpurile pe care le ating si nu aerul din jurul lor. Mai apoi, aerul creste în temperatura datorita radiatiei corpurilor deja încalzite. Din acest motiv, într-o camera încalzita cu panouri radiante, temperatura poate fi mai scazuta decât într-o camera încalzita cu sisteme clasice însa confortul resimtit sa fie acelasi.

Panouri radiante si efectele lor

Dar hai sa vorbim un pic si despre radiatia infrarosu si efectele acesteia, pentru ca marea majoritate a oamenilor este sceptica la expunerea permanenta la radiatii. Un lucru evident normal având în vedere poluarea de naturi atât de diferite din jurul nostru. Însa radiatia cu raze infrarosii nu doar ca nu dauneaza dar este chiar benefica sanatatii. Aceste raze mai sunt cunoscute si sub numele de “razele vietii” datorita efectelor pozitive pe care le au asupra organismelor vii.

Toate razele cu lungime de unda cuprinsa între 4 si 20 microni sunt benefice sanatatii, iar radiatia infrarosu emanata de panouri expune corpul la o lungime de 4 pâna la 14 microni.

Printre rezultate putem enumera: eficientizarea activitatii fiziologice la nivel celular si reglarea echilibrului termodinamic al organismelor vii, scaderea rigiditatii articulatiilor si ameliorarea spasmelor musculare, cresterea fluxului de sânge si a cantitatii de oxigen la tesuturile deteriorate facilitând astfel reparatia acestora.

Panouri radiante ca orice produs nou si necunoscut majoritatii este foarte greu de acceptat, însa succesul sau pe zona vest-europeana si Asia poate confirma cele mentionate mai sus. Este o tehnologie ce a avansat mult în ultimii ani la panouri radiante foarte subtiri de 1-3cm si care pot fi acum alese în functie de design sau camera în care se doresc a fi puse.

Cu siguranta perioada de tatonare a trecut si este acum începutul unei noi ere în tehnologia sistemelor de încalzire. Chiar daca va rezista sau nu sa speram totusi ca experienta panourilor radiante va fi folosita pentru a pune un accent grav pe grija pentru sanatate si reducerea poluarii.

About The Author

Related Posts