Despre Sarbatoarea Invierea Domnului nostru Iisus Hristos

Pastele reprezeinta sarbatoare invierii fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos care a coborat din ceruri si s-a nascut din fecioara Maria pentru ca mai tarziu sa ne izbaveasca de toate pacatanele rastignindu-l pe cruce. Inceputul acestei sarbatori religioase este vazut chiar in Cina cea de Taina unde painea si vinul simbolizeaza sacrificiul pe care Hristos l-a facut pentru oamenii sai, painea simobilizand trupul si vinul rosu sangele ca un pret al rascumpararii. La persoanele care sunt botezate dupa ritualul ordotox inceputul sarbatorii pastelui e marcat odata cu postul de sapte saptamani dinaintea sa.

Una din cele mai mari semnificatii este Joia Mare din Saptamana Patimilor,ea incepand dupa asa zisele Florii se se termina odata cu Invierea Domnului. Pentru ca totul sa fie pus in ordine femeile in Joia Mare incep sa pregateasca toate bunatatile si traditionalele oua rosii de pasti dar si pasca cu care ulterior se vor duce la biserica pentru la mizeul nopti dintre sambata si duminica oamenii se vor trezi la zgomotul clopotelor, majoritatea fiind deja la cele mai apropiate biserici de care apartin pentru a lua lumina si a participa la una din cele mai mari sarbatori din an.

Preotul la biserica va sta alaturi de Sfanta Evanghelie si curce apoi va fi urmat de alaiul de credincios care il vor intampina pentru a lua lumina cand el va iesi din altar cu lumanarea aprinsa si vor inconjura cu totii biserica de trei ori,totul se va incheia atunci cand preotul va rosti cuvintele: “Christos a inviat!” iar tot credinciosii prezenti vor rosti: “Adevarat a inviat! ” si vor repeta de trei ori aceste indemnuri,aceasta fiind formula de salut timp de 40 de zile incepand de la invierea domnului pana la Inaltarea Domnului Iisus Hristos.

Cu lumanarile aprinse fiecare credinciosi dupa terminarea slujbei din noaptea de Inviere sa porni catre casa unde va aprinde o candela si va afuma pertele dinspre rasait cu lumanarea pentru a-l izbavi de rele. Dupa terminarea postului si in primele zile de Paste oamenilor le este permis sa manance din bucatele pregatite cu iscusinta de catre gospodine cu cateva zile in urma cum ar fi: pasca, ouale rosii, carnea de miel si vinul dar nu inainte de a se sfinti la Liturghie.

Traditia spune ca cei care ciocnesc in ziua de pasti oua rosii se vor intalni si dupa moarte.In prima zi de paste familia se aduna in jurul mesei si este o zi linistita fiind interzisa orice tip de activitate distractiv dar si somnul ! In functie de teritoriile tarii exista fel de fel de obiceiuri: In zona Transilvaniei este asa zisul: “stropit” fiind preluat de la maghiari, in Muntenia se pune intr-un lighean apa, oua rosii si un topor iar cu acea apa membrii familiei se vor spala in duminica Pastelui pe fata, traditia spunand ca ii vor feri de rele tot restul anului. Unele mesaje de paste pot imbucura prietenii tai, de aceea este cel mai bine sa le trimiti toate urarile tale de bine.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Sporeste nivelul de confort cu boilere electrice
Articolul următor
Registrul Special pentru case de marcat
pni.ro
Meniu