Diferenta dintre suspendare si radiere firma

Fie ca vorbim de o firma mica sau de una mare, fie ca vorbim de firma veche sau de una noua, indiferent de domeniul de activitate sau alte caracteristici pe care firma le are, este inca probabil ca la un moment dat sa existe nevoia ca firma sa fie suspendata pentru o perioada de timp, sau aceasta sa nu fie rentabila, iar antreprenorul sa opteze pentru radierea ei.

Suspendarea activitatii unei firme este modalitatea prin care aceasta are posibilitatea “sa se odihneasca” pentru nu mai mult de trei ani. In felul acesta, cei care se ocupa de functionarea ei, au posibilitatea de a se redresa pentru ca din momentul in care este reinceputa activitatea, aceasta sa vina cu noi forte proaspete.

Radierea firmei, inseamna ca deja nu se mai poate face nimic pentru ea, iar decizia finala a directorului este aceea de a o dizolva, de a opri orice fel de alta incercare de a o mai pune pe picioare. Pentru fiecare dintre aceste doua modalitati prin care sa incetezi activitatea firmei, temporar sau definitiv, vei avea nevoie de un set de documente ce vor fi depuse la registrul comertului.

Pentru suspendarea activitatii firmei, ai nevoie de cerere de inregistrare, de hotararea adunarii generala a asociatilor, fie a actionarilor, fie chiar a unicului asociat. Se poate apela si la o imputernicere speciala sau avocatiala, in cazul in care reprezentantul firmei opteaza pentru un delegat care sa efectueze aceste modalitati de schimbare.

Nu uita faptul o firma nu poate avea activitatea suspendata pentru mai mult de 3 ani. In maxim 36 de luni, firma va trebui sa revina in piata de desfacere si sa fie pregatita pentru a face fata noilor provocari. In tot acest timp, firma nu are dreptul de a realiza nicio tranzactie. Contabilitatea este tinuta la 3 luni.

Daca administratia opteaza pentru radiere firma, atunci activitatea acesteia nu va mai fi readusa la viata decat prin intermediul unei firme nou-infiintate.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Ce nu stiai despre licenta de marca
Articolul următor
Cum ma ajuta gazduirea pentru sediu social la avocat
pni.ro
Meniu