Elemente importante in gradinile japoneze

Daca dorim sa construim o gradina japoneza, avem la indemana o serie de elemente structurale pe care le putem utiliza. Gradinile japoneze au elemente arhitecturale foarte bine definite si durabile cum ar fi diferite mici cladiri, verande sau terase, drumuri si dealuri artificiale, compozitii de piarta naturala. Tocmai de aceea aceste gradini au elemente de delimitare foarte clare intre elemente. Important este crearea unui spatiu de plimbare si relaxare plin de elemente si simboluri din mediul cultural japonez.

Apa in budism este un element important si in gradinile japoneze Zen Garden. Aceasta este o metafora pentru existenta umana, nasterea, puterea de viata si moartea. Ele apar ca elemente de simbol in gradini sub forma de iazuri de gradina si creeaza un element de atractie gradinii in care nu exista altceva.

Puntile si podurile in gradinile japoneze sunt elemente de trecere intre lumi, de exemplu din lumea existenta in lumea naturii, de aceea de multe ori sunt utilizate ca si elemente de legatura intre doua parti importante ale gradinii.

Altarul este un element important in gradina Zen, un loc plin de liniste si pace utilizat pentru meditatie si contemplatie, un loc unde omul si spiritul se intalnesc pentru o calatorie spirituala.

Gardurile sunt utilizate pentru a delimita anumite teritorii, ele pot fi din franghii de paie sau panza si delimiteaza locul de plimbare in gradina.

Nisipul sau pietrisul sunt elemente care reprezinta apa. Ele sunt utilizate pe suprafete mari simbolizand oceanul, rauri sau lacuri. Suprafata poate fi greblata sau nu. Prin greblare suprafata pietrisului sau a nisipului este transformata sa semene cu niste valuri din motive estetice. Greblarea suprafetei de nisip necesita indemanare si concentrare de aceea este considerata si o practica a preotilor Zen pentru a-si dezvolta concentrarea si creativitatea.

Cele mai importante elemente de design in gradinile japoneze sunt pietrele, ele simbolizeaza eternitatea din natura. Ele apar in combinatie cu alte pietre, de pilda pietre suprapuse de diferite marimi sau singulare in combinatie cu pietris si nisip creand diferite scene naturale rezultand astfel un design abstract si decorativ.

Pietrele naturale sunt categorisite dupa formele lor si rebotezate dupa elementele primordiale din lume care sunt lemnul, focul, pamantul, metalul si apa. Pietrele naturale sustin urmatoarele categorii:

  • Lemnul: pietre verticale ce simbolizeaza copacii mari. Intr-o compozitie sunt plasate in partea din spate a grupului de pietre.
  • Metalul, element scund ce are rol de echilibrare, sunt numite si pietre de suflet. Ele de multe ori apar in fata elementului lemn.
  • Focul element primordial arcuitor care este modelat ca focul. Amplasarea lor se face in fata sau in laterala fata de celelalte elemente.
  • Elementul apa sunt forme plate sau orizontale, sunt utilizate ca pietre de baza de nivel. Rolul lor este armonizarea grupului de pietre.
  • Pamantul este simbolizat cu elemente inclinate, ele sunt numite si pietre de radacina. Au rol important in crearea armoniei si sunt amplasate in prim plan.

Gradinile Zen sunt speciale si pline de simboluri, rolul lor este sa creeze un spatiu armonios pentru meditatie. Amenajarile de gradini facute de kalongarden.ro au preluat unele elemente din gradinile japoneze si le utilizeaza in lucrarile personale. Astfel gradinile amenajate sunt creeate pentru a asigura armonia si a incanta privirile vizitatorilor.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum sa eliminam efectele iernii de pe autoturism
Articolul următor
Cum renuntam la fumat?
pni.ro
Meniu