Factori nocivi care afecteaza sistemul imunitar

Prin conduita noastra zilnica, noi contribuim fie la consolidarea sa, fie ii slabim structura. Pe termen lung si intr-o stricta legatura de cauzalitate cu protectia pe care ne-o oferim zi de zi si ceas de ceas, concretizata prin grija acordata corpului fizic si a sanatatii spirituale, vom crea premizele pentru a beneficia de o perioada mai lunga sau mai scurta de viata.

Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. De multe ori, o batranete plina de suferinte constituie consecinta unei tinereti lipsita de cumpatare. Atat pentru tineri, cat si pentru cei ce au depasit varsta activa, fiecare zi constituie un prilej de a-si fortifica sistemul imunitar si rezistenta la boli, de a elimina, unul cate unul, factorii care o submineaza, fatis sau pe tacute. Orice organism isi poate consolida singur structura si isi va dirija mecanismele de aparare, cu conditia sa nu fie stanjenit.

Factori nocivi care afecteaza imunitatea. Printre elementele cele mai destabilizatoare pentru sistemul imunitar se numara, fara putinta de tagada, stresul. Actiunea sa perturba, intr-un mod adesea ascuns, desfasurarea tuturor functiilor. Stresul suprasolicita anumite functii, consumand resurse pretioase. Astfel, anumite organe vor fi lipsite de resurse esentiale si afecteaza sistemul imunitar.

Pe langa o alimentatie rationala (un deziderat tot mai greu de atins in vremurile noastre), este necesara si o suplimentare a ratiei de acizi grasi, minerale (Ca, K, Fe), oligoelemente (Zn, Se, Cu, Mn) si vitamine. De asemenea, tulburarile cauzate de stres vor fi contrabalansate pe cat posibil prin tehnici de relaxare si prin impunerea unei “igiene spirituale”, cu evitarea strarilor conflictuale si a emotiilor negative, in viata de zi cu zi.

Intr-o masura la fel de mare, asigurarea nutrientilor necesari si moderarea descarcarilor emotionale (printr-un bun autocontrol) vor contribui la reglarea functiilor organice, aducandu-ne un plus de vitalitate.

Astazi, este imperativ sa avem mai mult decat o rezistenta delimitata strict la actiunea agentilor patogeni. Viata moderna a adus cu ea inca o serie de factori destabilizatori, cei de origine antropica. Este vorba despre substantele chimice prezente in hrana, in apa “potabila” si in aerul respirat, dar si de influenta radiatiilor ori a poluarii fonice din marile orase. Toti acesti factori duc la reducerea imunitatii generale si la deficiente adaptative.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Evolutia preturilor la terenuri pentru case de langa Bucuresti
Articolul următor
Ce sa verifici la masina personala
pni.ro
Meniu