Fata intunecata a fotbalului, huliganismul

Orice echipa de fotbal are suporterii ei mai mult sau mai putin ”aprinsi” de pasiunea lor, care pot sau nu pot cateodata  sa isi sustina echipa in stil fair play pentru suporterii celeilalte echipe.

Acestia vor dori sa fie prezenti la toate aparitiile echipei sale pentru a o sustine. Nu trebuie insa uitat ca acest lucru implica si o anume responsabilitate. Aici nu este vorba de microbistii obisnuiti ce privesc cateva duzine de meciuri pe an la televizor, unul-doua pe stadion, ies cu prietenii la fotbal in parc sau se bucura de jocuri cu fotbal pe siteuri precum jocurifotbal.org.  Este vorba de cei pentru care fotbalul si clubul preferat devin o parte integrala a vietii, la fel de mult ca meseria si familia. A fi fanul unei echipe inseamna si a face “imaginea” de calitate pentru aceea echipa, prin comportament in timpul meciurilor.

Exprimarea pasiunii pentru echipa preferata nu trebuie sa insemne un comportament necivilizat, acesta va creea o proasta impresie despre aceea echipa in tara sau in lume si, in unele cazuri extreme, poate duce chiar la tragedii.

Cateva din marile tragedii de pe stadioane s-au petrecut datorita fanilor care si-au lasat pasiunea sa se dezlantuie, fara sa realizeze ce anume poate declansa comportamentul lor si iata cateva exemple conform site-ului RTV.net:

  • 1946 in Burnden Park, Bolton, Anglia: au murit 33 de oameni iar alti 400 au fost raniti pentru ca s-a fortat fara control intrarea pe stadion;
  • 1985 pe stadionul Heysel, Bruxelles, Belgia: au murit 39 oameni datorita comportamentului huliganic al suporterilor FC Liverpool care voiau sa se razbune pentru un incident intamplat cu un an inainte;
  • 1991 in Orkney, Africa de Sud, stadionul Oppenheimer: au murit 42 oameni si totul a inceput de la un fan al echipei Orlando Pirates, care a atacat cu un cutit un fan al echipei adverse, Kaizer Chiefs. Desi meciul de fotbal era amical, pasiunea dezlantuita a suporterului a creat o adevarata tragedie;
  • 2001 pe Stadionul Ellis Park, Johannesburg, Africa de Sud:  au murit 43 de oameni,  cand suporterii dezlantuiti au incercat sa intre pe un stadion deja arhiplin, peste capacitatea lui.

Ca in orice domeniu din viata cotidiana si in sportul rege suporterii pot reprezenta, intr-un fel sau altul, imaginea echipei pe care o sustin. Iata deci, ca acest comportament lipsit de o elementara civilizatie poate crea tragedii nebanuite. Impactul pe care il are asupra imaginii echipei preferate este de neimaginat, deoarece tragedia va fi legata de numele echipei. De accea, comportamentul civilizat nu trebuie lasat acasa cand pasiunea pentru echipa preferata cheama suporterii pe stadion.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul
Articolul următor
Despre shopping-ul de haine outlet
pni.ro
Meniu