Fatade ventilate

Fatadele ventilate reprezinta solutii moderne ce ofera avantaje deosebite din punctul de vedere al comportarii higrotermice in conditii de vara si de iarna. Circulatia aerului se realizeaza datorita efectului de cos, sub influenta diferentelor de temperatura, atat iarna cat si vara. Fatadele ventilate faciliteaza: drenarea activa a vaporilor de apa si deci uscarea continua a peretelui; impiedicarea patrunderii ploii în partea interioara a peretelui; un efect favorabil de racire in timpul verii.

Efectul de dirijare a vaporilor de apa spre exterior precum si cel de racire in timpul verii depinde de intensitatea de circulatie a aerului prin stratul de aer. Din acest punct de vedere fatadele ventilate se impart in fatade slab ventilate, la care stratul de aer poate fi considerat stationar; mediu ventilate, la care trebuie cunoscut debitul de ventilare pentru evaluarea performantei fatadei; puternic ventilate la care placajul are exclusiv rol de protectie la intemperii, spatiul de aer avand aceeasi temperatura cu aerul exterior.

Din punct de vedere constructiv, stratul de aer trebuie amplasat cat mai aproape de fata exterioara a peretelui care este doar un ecran de protectie la intemperii realizat din foaie de tabla sau azbociment, zidarie subtire, panou prefabricat, etc. Acesta este prins de peretele constructiei cu ajutorul unei structuri metalice ales in functie de arhitectura cladirii. Fatadele ventilate au avantajul unei termoizolari mult mai eficiente, unui confort ridicat si mentinerea calitatii constructive o perioada indelungata de timp. Optiunile in ceea ce priveste alegerea tipurilor de placari sunt multiple si foarte variate. Astfel se poate opta intre: placari cu bond, placari cu trespa, placari cu eternit, placari cu creaton, placari cu fundermax sau placari cu prodema.

Fiecare din aceste tipuri de placari folosesc materiale diversificate si se gasesc la furnizori intr-o gama mare de culori. Spre exemplu pentru placarile de tip bond se pot alege in functie de constructie si de cerintele clientului placi din materiale ce se gasec sub diferite denumiri: Alucobond, Reynobond, Alumil J-Bond, Etalbond, Naturalbond, Dibond, Alucobest, Albond (Profilco), Saray, Exalcobond, Alpolic, Enol.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Tehnica Terapiei Raindrop
Articolul următor
Promovarea unui site
pni.ro
Meniu