Folosirea luminilor de proiectoare ceata

Sunt foarte multe discutii in legatura cu folosirea luminilor de proiectoare ceata, daca sunt de utile si in ce conditii. Aceste proiectoare de ceata au un scop foarte precis, si anume iluminarea carosabilului in timp nefavorabil, de aici vine si numele de proiectoare ceata.

In regulile de circulatie scrie ca pentru  iluminarea drumului conducatorii de autovehicule sunt obligati sa utilizeze faza scurta de la faruri, numite si lumina de intalnire sau lumina de drum (faza lunga) in urmatoarele cazuri:

  • de la lasarea serii pana in zorii zilei
  • ziua cand ploua torential
  • ninge abundent
  • este ceata densa
  • alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public
Regula totodata prevede ca pentru a nu deranja ceilalti participanti la trafic se restrictioneaza utilizarea de faruri cu faza lunga, cum ar fi in apropierea de intersectii sau cand se apropie alti participanti de trafic din sens opus.
Pentru utilizarea de proiectoare ceata exista o restrictie si mai mare, ele pot fi utilizate doar pe timp de ceata densa cu vizibilitate redusa.
Este foarte important sa intelegem aceasta regula, lumina de la proiectoare ceata este foarte puternica si patrunzatoare, creste mult vizibilitatea carosabilului dar totodata poate deranja participantii de trafic care circula din sensul opus.
Datorita faptului ca multe persoane abuzeaza de aceste proiectoare ceata, utilizarea abuziva a luminilor de ceata in conditii meteo care nu impun folosirea acestora sunt sanctionate atat cu amenda cat si cu puncte. Trebuie sa avem grija cand si cum le folosim mai ales ca utilizarea lor neregulamentara poate cauza accidente.
Proiectoarele de ceata sunt in general incorporate in bara de protectie a masinilor si sunt orientate spre drum, avand rolul exclusiv sa lumineze drumul din fata autovehicolului in cazul vizibilitatii reduse si sunt utilizate impreuna cu farurile cu luminile de intalnire.
Pentru a comanda faruri, proiectoare ceata sau alte accesorii auto de calitate, va recomandam sa vizitati siteul nostru.
autoechipat.ro
Articolul precedent
Papetarie online
Articolul următor
Culorile si rolul lor in viata copiilor
pni.ro
Meniu