Generatoare electrice

Fizicianul britanic Michael Faraday a fost cel care a pus bazele producerii energiei electrice. Intre anii 1820 si 1830 Faraday a descoperit principiile fundamentale ale generarii energiei electrice, denumite mai apoi principiul “inductiei electromagnetice”. Aplicatia descoperirilor sale este valabila si astazi, desi ni se pare cat se poate de simpla.

Obtinerea energiei electrice in cantitati mari se realizeaza de catre centrale electrice industriale care transforma alte tipuri de energie in curent electric. Aceste centrale folosesc motoare termice cu combustie chimica, fisiunea nucleara sau alte tipuri de energie cum ar energia cinetica a apei sau aerului. Tot mai mult se pune accent pe folosirea tehnologiilor nepoluante precum celulele fotovoltaice, energia geotermala sau eoliana.

Pentru obtinerea energiei electrice pentru o perioada relativ scurta de timp, in locuri in care nu exista posibilitatea alimentarii de la retea, se folosesc generatoare electrice capabile sa transforme energia mecanica in energie electrica. Inconvenientul  care apare in acest caz este ca nu se poate ajunge la o putere mai mare decat maximul indicat de fabricant, asa ca trebuie evaluat necesarul de energie inainte de achizitionarea generaturului.

Principiul de functionare al unui generator electric:

Miscarea unui conductor electric, numit miez (ex. cablu de cupru) intr-un camp magnetic genereaza energie electrica. Miezul este actionat mecanic, imprimandui-se o miscare circulara. Generatoarele electrice au un motor pe benzina (asemeni autoturismelor) ce pune in miscare miezul.

Caracteristicile unui generator:

  • putere de durata (S1),
  • putere max. (S2 2 min),
  • tensiune nominala,
  • frecventa,
  • capacitatea cilindrului,
  • capacitatea rezervorului,
  • consumul la 2/3 sarcina.

Generatorul electric va alimenta dispozitive cu putere reactiva (pompe, bormasini, aer condidionat, compresor etc) si dispozitive cu putere rezistiva (becuri, expresorul de cafea, ondulatorul, fierul de calcat etc).

Dispozitivele cu putere reactiva consuma cam de 3 ori mai multa energie in momentul pornirii decat in timpul functionarii. Asadar, daca un dispozitiv are o putere de functionare de 300 W, generatorul electric va fi obligat, la pornirea dispozitivului, sa genereze 900 W (300 x 3).

Daca generatorul va fi folosit la capacitatea sa maxima mai mult de 25 minute apar riscuri de deteriorare.

Anumiti factori externi influenteaza parametrii de functionare ai generatorului precum altitudinea (pentru fiecare 500 metri altitudine puterea generatorului scade cu 5.75%), temperatura (la peste 30 grade C puterea scade cu 1% la fiecare 10 grade C), cabluri de legatura (trebuie sa se respecte dimensunea reglementata pentru siguranta si prevenirea piederii de putere la supraincazire).

In alegerea unui generator electric trebuie sa tinem cont de necesitatile de energie electrica care trebuie generata si de factorii externi ce pot influenta functionarea corecta a generatorului electric.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cultiva, sadeste, ingrijeste, in jocuri cu ferma
Articolul următor
“Acasa” inseamna mai mult decat o simpla locuinta
pni.ro
Meniu