Hai sa facem curatenie

Am fost de curand in Bulgaria, si ca tot romanul un pic nationalist, m-am dus cu inima stransa si cu foarte multe prejudecati. Am fost socata sa descopar o tara minunata, cu peisaje fantastice, cel putin pe litoralul de nord, care are niste plaje absolut superbe, cu stanci enorme de o culoare rosu intens pe alocuri, ca doi kilometri mai incolo sa se transforme in promontorii albe ca de creta. Jos, la poalele lor, marea este parca mai albastra, poate din cauza contrastului si in mod sigur mai curata, caci am inotat printre pesti mici si sclipitori, care straluceau in mini-bancuri surprinzatoare.
Oamenii sunt primitori si peste tot se simte o frematare, o agitatie de oameni care muncesc, fiecare lot de pamant este lucrat chiar pana la marginea asfaltului, si vezi peste tot paduri intregi de mori de vant care-si intorc lenese elicele pe deasupra capetelor noastre.
M-am intors cu inima stransa, pentru ca imediat dupa ce treci granita la Giurgiu, peisajul este dezolant. O mizerie crunta te intampina imediat ce pasesti pe pamant romanesc. Tin mult la tara noastra, ca toti cei care au refuzat pana azi sa emigreze in cautarea unei vieti mai bune. Insa nu ai cum sa nu recunosti adevarul care ne apare limpede in fata ochilor.
In Evenimentul Zilei a aparut o stire in care suntem anuntati ca o locuinta din doua, in toata Romania, nu este conectata la reteaua de canalizare. Prin urmare, ai fi inclinat sa crezi ca vor avea fose septice si utilizeaza o solutie de vidanjare. Nu este nici macar asa, caci cele mai multe sunt situate la tara si, in ciuda legislatiei europene care prevede eliminarea unor astfel de situatii, reziduurile sunt colectate in simple gropi.
Ar trebui sa invatam cate ceva de la cei mai avansati ca noi, fara orgolii si fara mandrie absurda. Daca vrem sa evoluam, va trebui sa uitam ca suntem “cei mai tari” si in primul rand sa facem curatenie. Curatenie adevarata.
autoechipat.ro
Articolul precedent
Educatia copiilor cu carti din librarie online
Articolul următor
Casa de comenzi
pni.ro
Meniu