Iluminarea in timpul mersului cu faruri si proiectoare ceata a carosabilului

Iluminarea in timpul mersului cu faruri si proiectoare ceata a carosabilului este o metoda eficienta de eliminare a riscurilor de accidente in vreme rea sau noaptea. Totusi exista unele restrictii in aceasta directie, de multe ori utilizarea farurilor cu faza lunga in timpul mersului poate deranja ceilalti participanti la trafic si crea accidente rutiere. Din acest motiv folosirea farurilor trebuie utilizata corect cu foarte multa intelegere fata de ceilalti conducatori auto.

Utilizarea luminilor de pozitie

Fiecare participant de trafic in spiritul conduitei preventive trebuie sa-si semnalizeze prezenta pe carosabil cu aprinderea farurilor cu lumina de pozitie, de fiecare data cand lumina naturala scade din intensitate si vizibilitatea este redusa, acesta fiind la primele ore a diminetii sau la inceputul serii inainte sa se intunece de tot.

Utilizarea luminilor de intalnire

Conform prevederilor legii in intersectii sau in cazul apropierii a altor participanti de trafic, iluminarea carosabilului trebuie comutata pe farurile cu lumina de intalnire si nu pe lumina de faza lunga. Astfel protejam ceilalti participantii de trafic de orbirea temporara si crearea unor situatii periculoase care pot solda cu accidente.

Daca un alt participant de trafic vine cu farurile cu faza lunga din sens contrar, trebuie semnalata sensibilitatea noastra la lumina accentuata cu un semnal luminos prin comutarea de pe faza scurta pe faza lunga pentru un timp foarte scurt cu scopul de atentionare a partenerului de trafic la pericolul la care supune ceilalti participanti la trafic. Acest semnal luminos trebuie facut inainte ca participantul de trafic sa ajunga la mai putin de 200 m de autoturismul pe care il conducem.

 Totodata utilizarea farurilor cu lumini de intalnire este obligatorie pe drumurile Nationale si Europene, si in cazul in care lumina scade din intensitate si se reduce vizibilitatea din cauza ploilor torentiale, ninsoare abundenta, conditii de ceata sau alte conditii meteorologice.

Pe langa farurile de faza scurta in cazul conditiilor meteorologice nefavorabile cum ar fi ceata mai pot fi utilizate proiectoare de ceata suplimentare pentru a creste si mai mult vizibilitatea. Aceste masuri de utilizarea a farurilor si a proiectoarelor de ceata sunt menite sa previna posibilele accidente de circulatie, sporirea vizibilitatii si evitarea coliziunilor intre autovehicule.

In cazul camioanelor aceste masuri sunt sporite si cu semnalizarea autocamioanelor cu lampi gabarit suplimentare, in primul rand pentru a atrage atentia asupra marimii autovehicolului respectiv. Pentru o semnalizare mai eficienta, lampa gabarit este pozitionat cu partea cu lumina alba spre directia mersului si partea cu lumina de culoarea rosie spre partea de spate a autocamionului. Astfel ceilalti conducatori auto pot vedea nu numai marilea autovehicolului cat si directia de mers.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum sa mariti durata de viata a anvelopelor?
Articolul următor
Calatoriile in America de Sud
pni.ro
Meniu