Iluminatul carosabilului pe timp de ceata

Pentru iluminatul carosabilului in conditii meteorologice nefavorabile si in special pe timp de ceata sau caderi de zapada abundente, sunt utilizate proiectoare aditionale speciale numite si proiectoare ceata.

Cum spune si numele lor, acestea sunt proiectoare aditionale pentru ca nu intra in categoria lampilor si proiectoarelor obligatorii, si pentru ca nu toate masinile sunt dotate inca din fabrica cu astfel de proiectoare de ceata, locul lor in bara de protectie este lasat gol ca mai tarziu daca proprietarul autoturismului vrea, sa le poata instala.

In majoritatea cazurilor cand circulam in conditii meteorologice nefavorabile si utilizam faruri normale, putem observa ca farurile cu lumina de drum si lumina de intalnire nu reusesc sa patrunda prin ceata, practic se reflecta de pe ceata, creand un perete alb in fata autoturismului ceea ce ingreuneaza foarte mult vizibilitatea.

Pentru a penetra ceata este nevoie de o lumina cu o lungime de unda mai lunga decat cele de la farurile normale. Utilizand lumini de culoarea galbena sau rosie la proiectoarele de ceata, care au o lungime de unda mai lunga, ele au un fascicol suficient de puternic pentru a penetra ceata si a oferii o vizibilitate mai buna soferilor.

Un alt aspect important este pozitionarea proiectoarelor de ceata. Ele sunt pozitionate foarte jos in bara de protectie si orientate catre carosabil pentru a lumina in special drumul, pentru a arata denivelarile si gropile. In cazul cetii, lumina proiectoarelor de ceata lumineaza pe sub ceata, astfel patrunderea fasciculelor de lumina este mai usoara.

Exista mai multe tipuri de proiectoare ceata pe piata, cele mai agreate fiind cele clear si cu culoarea galbena pentru aspectul lor rece, vezi exemple aici, dar putem vedea autoturisme ruland pe timp de ceata si cu proiectoare ceata de culoare albastru, cu bec halogen sau xenon.

Aceste proiectoare ceata sunt disponibile pentru toate tipurile de autoturisme, si pot fi instalate pentru a spori vizibilitatea carosabilului pe timp de ceata. Datorita luminii puternice emanate, trebuie sa precizam, ca acest tip de proiector de ceata nu poate fi utilizat doar in cazul in care conditiile meteorologice permit acest lucru.

Exista proiectoare ceata si pentru spatele masinii, dar acestea sunt in general optionale. Totusi daca va hotarati sa le instalati pe autoturismul personal, trebuie sa aveti grija la utilizare ca la pornire sa nu orbiti ceilalti participanti la trafic care circula din spate.

Totodata este important ca daca observati imbunatatirea conditiilor meteorologice si nu mai este necesara utilizarea proiectoarelor de ceata, sa le stingeti pentru a nu deranja traficul.

Desi proiectoarele de ceata sunt foarte utile pentru imbunatatirea vizibilitatii in conditii meteorologice nefavorabile, ele trebuie utilizate cu foarta multa grija si doar in cazul in care este necesara utilizarea lor.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Saltele fitness in gimnastica aerobica
Articolul următor
Scapa de statutul de angajat, infiinteaza-ti firma!
pni.ro
Meniu