Impactul ecologic al bateriilor: De ce sa folosim cosurile special amenajate pentru o baterie uzata?

O baterie este un obiect de dimensiuni reduse, usor de depozitat si de…aruncat. Cu toate astea, datorita faptului ca folosim atat de multe baterii pentru orice device, este nevoie sa ne informam si asupra impactului ecologic al bateriilor aruncate la ghena.

Telecomenzi, calculatoare, ceasuri, lanterne, jucarii – toate au nevoie de baterii pentru a functiona. Lucrul acesta nu se va schimba prea repede, deoarece progresele in materie de baterii se inregistreaza lent. Nici nu este nevoie sa consumam mai putine baterii. Dar trebuie sa fim constienti de necesitatea reciclarii acestora.

Baterii de cumparat sunt peste tot, in chioscul de ziare si chiar in online. Pe e-acumulatori gasesti orice baterie ai avea nevoie, gata sa readuca la viata aparatele nefunctionale. Dar odata ce cumperi baterii noi, trebuie sa stii si ce sa faci cu cele vechi.

Aruncam bateriile la gunoi?

Categoric nu!

Bateriile contin substante precum mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu. Acestea, aruncate la gunoi ajung in sol si in apa si le contamineaza. Cu timpul ajung in animalele si plantele pe care noi le consumam si in final substantele ajung sa aiba un impact nociv asupra sanatatii noastre.

Stiai ca?

  • o baterie buton, folosita de regula in ceasuri de mana, poate sa contamineze pana la 600.000 litri de apa datorita concentratiei de 30% mercur
  • bateriile ce contin cadmiu – odata ajunse in natura elibereaza o substanta cancerigene ce poate afecta plamanii
  • nichelul pe care unele baterii il contin are efecte nocive asupra pielii
  • plumbul – material care nu se biodegradeaza, poate afecta rinichii si creierul
  • se foloseste mai putina energie la reciclarea bateriilor decat la extragerea si prelucrarea materialelor continute de o baterie
  • Anual in Romania se vand aproximativ 40 de milioane de baterii de tot felul si majoritatea ajung la groapa de gunoi

Solutia

Multe magazine care vand baterii ofera acum un spatiu special amenajat pentru depozitarea bateriilor pana la reciclare. Strange bateriile uzate si adu-le intr-un astfel de container.

Ai grija de ziua de maine!

autoechipat.ro
Articolul precedent
Gingivita este tratata nedureros cu Electronic Doctor
Articolul următor
Liposuctie pentru eliminare gusei
pni.ro
Meniu