Important in amenajarea gradinii

amenajre gradina

Amenajarea zonelor cu flori, ingrijirea gazonului, terasarea, delimitarea aleilor si cararilor, nivelarea pamantului si unele linii de demarcatie sunt cateva dintre punctele importante in proiectarea si construirea gradinii fiecaruia dintre noi. Putem sa ne amenajam singuri gradina sau putem apela la profesionisti in amenajari gradini cum este si firma KalonGarden din Cluj Napoca.

Toate gradinile frumos si corect concepute formeaza o unitate, sunt ca niste tablouri impresionante tocmai pictate de catre un expert in acuarela sau chiar pictura in ulei cu tuse sigure, fara ezitari. In general gradinile au un punct central care rezoneaza cu restul ambientului, intreaga gradina trebuie sa fie in armonie cu locuinta pe care o impodobeste.

Dupa ce am nivelat si terasat pamantul, operatiuni care se realizeaza cel mai bine toamna inainte de sosirea ploilor abundente putem stabili aleile si cararile si alte tipuri de linii de demarcatie ce vor delimita diverse zone mai mici sau mai mari ale gradinii.

In zonele cu panta, totul poate sa ramana inclinat sau avem optiunea de a terasa pamantul pentru sectiuni plane ce se vor pastra asa pana primavara. Dar terasarea se poate face si primavara daca ne schimbam parerea in timpul iernii si nu mai dorim sa avem gradina in panta ci una cu terase.

Aleile si cararile sunt construite in cele mai multe locuri din ciment sau se utilizeaza pavajul cu dale dar foarte des intalnim si poteci din pietris sau zgura desi se stie ca aceste materiale nu se comporta prea bine pe vreme uscata sau prea umeda.

Florile sunt cele care imbogatesc peisajul prin varietatea lor de culori si se planteaza in general dupa stabilirea gazonului dar procedeele se pot indeplini si in acelasi timp. Totul e bine sa se planifice intai pe hartie pentru a sti unde isi vor gasi locul plantele de bordura si cele de grup care bineinteles ca se pot si delimita de restul peisajului prin diverse linii de demarcatie, acest procedeu reprezentand doar o aparenta izolare pentru ca separarile realizate cu gust, dau o armonie aparte zonei, fiind puncte de atractie specifice.

Copacii se planteaza primavara sau toamna, preferabil toamna cand pamantul are o situatie potrivita pentru drenaj. Pentru a planta tufisuri, sapam pamantul cu grija si-l plivim un timp dupa ce am facut plantarea iar apoi lasam tufisurile sa creasca in voie.

Gazonul este partea de gradina pe care se picteaza restul culorilor, tocmai de aceea e important ca peluza sa fie cladita dupa instructiunile specifice inscrise pe cutia de seminte sau dupa sfaturile avizate ale arhitectului peisagist. Pentru ca exista mai multe tipuri de gazon, fiecare cu trasaturile lui iesite din comun e bine sa pregatim pamantul intr-un mod potrivit pentru toate, prin drenare si brazdare. Astfel acesta va fi afanat corect si radacinile se vor infige foarte bine in el pentru o peluza de durata.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Designul gradinilor moderne
Articolul următor
Vezi de ce sa cumperi piese camioane de calitate
pni.ro
Meniu