Investigatii necesare in practica ortopedica.

Detectarea clara a unui diagnostic reprezinta primul pas in tratarea eficienta a unui pacient. Chiar daca in urma cu 20 de ani, atat ortopedia cat si radiologia erau considerate teren necunoscut, pe parcursul anilor ce au trecut ele au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren si sa ajute substantial in munca medicilor de zi de zi. Radiologia este considerata una dintre cele mai precise metode de diagnosticare din ziua de astazi datorita faptului ca prin intermediul metodelor moderne de imagistica se poate analiza caracterul afectiunii si se poate concepe un tratament eficace.

Astfel, boli precum osteomielita, tumora osoasa primitiva, tumorile partilor moi, durerea osoasa sau chiar boala osoasa metabolica pot fi detectate prin intermediul unor diverse radiografii intr-un timp extrem de scurt.

De mentionat ar fi si faptul ca, dintre toate investigatiile imagistice folosite in ortopedie, numai RMN-ul si ecografia nu sunt absolut deloc iradiante. Toate celelalte, pe de alta parte, reprezinta o amenintare pentru orice fel de pacient sau societate, in general, datorita razelor Roetgen folosite. Conform studiilor efectuate in acest sens, aproximativ 11% din radiatiile pe care suntem nevoiti sa le suportam zilnic, se propaga prin atmosfera si au ca sursa diverse aparate de diagnosticare.

Chiar daca recomandat ar fi sa suportam un numar cat se poate de mic de proceduri imagistice in acest sens, acesta nu ar trebui sa influenteze sub nici o forma valoarea necesara pentru o diagnosticare clara, exacta. In caz contrar, evident, nu se poate vorbi de nici un fel de eficacitate in ceea ce priveste tratamentul instituit.

In cazul unor anumite afectiuni, prin intermediul unor radiografii complexe, se poate obtine un diagnostic exact in numai cateva minute. Cu toate astea, exista anumite cazuri cand stadiul bolii este mult prea avansat, si cand sunt necesare mai multe investigatii in acest sens. Rabdarea este factorul cheie atat in depistarea oricarui fel de afectiune, cat si in cazul efectuarii tratamentului prescris.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Registrul Special pentru case de marcat
Articolul următor
Vacante pentru seniori in Predeal in perioada aprilie-mai!
pni.ro
Meniu