Jantele

Jantele este partea exterioara, periferica a unei roti de automobile. Jantele in afara de rolul lor esential au si un rol estetic, de aici si gama variata de modele, aflate pe piata auto.  Jantele este denumirea corecta si nu “jentile” sau “gentile” cum spun unii oameni .  Inainte acestea erau construite din tabla obisnuita dar acum pateria prima ce sta la baza sunt aliajele moderne iar costul acestora este pe masura.

Descrierea lor este scrisa pe ele de cele mai multe ori prin niste numere, descrierea lor ca sa zicem asa este codata trebuie sa sti sa le citesti. Daca nu-ti permiti sa le shimbi regulat acestea trebuiesc intretinute dar nu trebuie sterse decat cu un detergent special pe care il poti cumpara de la orice magazin de piese auto. Factorul care duce la uzarea lor in cele mai multe cazuri il reprezinta desprinderea unor particularitati care se desprind de pe placutele de frana. Fenomenul este numit “coroziune galvanica”. Jantele din aluminiu sunt mai potrivite pentru ca ofera rezistenta mai mare la gropi dar si otelul este un material ideal pentru creerea de jante. Jantele care se fabrica in zilele noastre sunt formate din 99% aluminiu si restul de 1% este deobicei elemente precum magneziu si silicon.

In ceea ce priveste montarea jantelor este recomandat sa nu montati jantele cu anvelopele puse. Jantele “afteter-market” fata de cele din frabica iti sunt dotate cu inele de centrare, fara acestea pot aparea vibratii pe parcursul rularii. Este rocomandata spalarea jantelor saptamanal si sa aveti in vedere ca acestea sa fie reci.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Piata imobiliara pentru anul 2012
Articolul următor
Accesorii auto la preturi accesibile
pni.ro
Meniu