Obiceiuri funerare la diferite popoare

Cele mai importante trei evenimente din viata oricarui om – nasterea, casatoria si moartea – au reprezentat, inca din primele secole ale civilizatiei, prilejuri de organizare a unor ceremonii deosebite. Aceste ceremonii sunt compuse dintr-o suita de obiceiuri specifice, care difera in functie de popor, regiune, religie si cultura. In cazul mortii, au existat dintotdeauna persoane sau chiar societati specializate care se ocupau de furnizarea unor servicii funerare, formate din ritualuri specifice fiecarei zone.

Daca vom analiza diferitele ritualuri organizate de-a lungul timpului, la diferite popoare, vom remarca faptul ca aceste pompe funebre au avut si au o serie de elemente comune, ca de exemplu: cantarea de imnuri, rostirea unor rugaciuni si citirea din carti sacre. Majoritatea ceremoniilor funerare – din toate colturile lumii si din toate epocile civilizatiei umane – se incheie prin discursuri funerare (pentru elogierea vietii persoanei decedate), rostite de prieteni, membri ai familiei sau chiar de catre preot.

In Antichitate, obiceiurile din cadrul acestor servicii funerare contineau diverse ritualuri, ce difereau in functie de popor. Astfel, in Scotia exista un obicei prin care defunctului i se punea o farfurie de lemn pe piept, ce continea un pic de pamant si putina sare. Folosirea acestor doua elemente izvora din credinta oamenilor in supravietuirea sufletului dupa moarte; astfel, pamantul se referea la descompunerea trupului (ce devenea astfel una cu pamantul), in timp ce sarea era un simbol al sufletului, care nu dispare.

In Grecia Antica, oamenii erau la inceput ingropati in propriile case – care erau parasite de supravietuitori. Mai tarziu, s-a renuntat la acest obicei, datorita riscului de imbolnavire a celor vii cu bolile contagioase generate de cei decedati; de aceea, locurile de ingropare au fost mutate in afara localitatilor, uneori chiar si in insule pustii.

In cadrul acelor pompe funebre organizate in Roma Antica, unul dintre obiceiuri prevedea ca flautisti, actori (din care unii il reprezentau pe defunct) si bocitoare (care aveau rolul de a crea o atmosfera jalnica) sa faca faca parte din cortegiul funerar.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Scurt istoric al caselor de marcat
Articolul următor
Importanta Prezentei Purificatoarelor De Aer In Diferite Spatii
pni.ro
Meniu