Obligatiile unui contract colectiv de munca

Detii o firma si doresti sa inchei cu salariatii un contract colectiv de munca insa ai nevoie de consultanta in ceea ce priveste metodele de negociere si inregistrare ale acestuia? Cel mai simplu ar fi sa apelezi la o firma experta in servicii de salarizare si primesti consultanta de la expertii in domeniu pentru a incheia un contract colectiv de munca care sa multumeasca ambele parti (angajator-salariati).

Insa, ce reprezinta un contract colectiv de munca? Acesta reprezinta o conventie incheiata intre angajator si salariatii sai reprezentati prin sindicate. In acest contract vor fi stabilite atat conditiile de munca ale angajatilor (timpul de munca, acordarea unor bunuri – telefon, calculator, asigurarea transportului), drepturile si obligatiile ambelor parti cat si salariile cuvenite fiecaruii angajat.

De ce sunt necesare contractele colective de munca intr-o organizatie?

Aceste contracte au fost introduse pentru o mai buna relationare angajator-salariati, cu cat numarul salariatilor care isi cer drepturile este mai mare, cu atat au mai multe sanse de castig in fata angajatorului.

Legea obliga angajatorii cu peste 20 de salariati intr-o unitate sa negocieze contractul colectiv de munca, acest contract se va incheia doar in cazul in care ambele parti ajung la un acord comun.

Angajatorii cu mai putin de 20 de salariati pot alege daca doresc sau nu sa negocieze sau inregistreze un contract colectiv de munca. Dupa aparitia Legii nr. 62/2011 nu se mai pot incheia contracte colective de munca la nivel national ci doar la nivel de unitati sau grupuri de unitati.

In 2012, Guvernul a trimis o propunere catre Fondul Monetar International cu privire la contractele colective de munca. Guvernul propune ca aceste contracte sa se negocieze in fiecare an in privinta salariului, programului de munca si a formarii profesionale. In cazul in care partile nu vor ajunge la un acord comun, angajatii pot declansa conflictul de munca. Conflictul de munca este acel conflict care apare intre angajator si angajat cu privire la interesele profesionale din cadrul muncii.

Cand se negociaza un contract colectiv de munca?

Contractul colectiv de munca se poate incheia pe o perioada de minim 12 luni si maxim 24 de luni. Se poate prelungi pentru inca 12 luni doar daca ambele parti sunt de acord.

Unde vor fi inregistrate aceste contracte colective de munca?

Aceste contracte se vor incheia in forma scrisa si se vor inregistra la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) in cazul unitatilor de munca sau la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in cazul grupurilor de unitati.

Este obligatorie respecarea unui contract colectiv de munca?

Respectarea unui contract colectiv de munca este obligatorie pentru ambele parti. Nerespectarea lui duce la sanctionarea partii vinovate.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Motive sa alegi tamplarie PVC!
Articolul următor
Lampi, faruri si proiectoare auto
pni.ro
Meniu